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新作ラーメンの試作

190610 (English below)

「なるサ〜ン。ダイジョブダイジョブー。ガンバテ〜。 」

今日もちょっと落ち込んでいる感じが出てしまっているのか(全体的に重力強めの顔してるからいっつもネムイ?ダイジョブ?ネムイ?って言われるんだけどそれはおいといて)、隣から優しい言葉をかけてくれる。

実は今、セブのとあるラーメン屋の新メニュー作りにチャレンジしている。

で、絶賛壁にぶつかってる。


【壁?】

エビの香味油が必要なのだけど、それがまったくうまく作れない。

しかも回数を重ねるごとにクオリティが下がっていっている気さえする。


【エビと調理法】

最初に使ったエビはローカルのカルボンマーケットで昼間に買ったもの。
殻、頭、尾を剥いで、ゲストハウスのフライパンで調理した。

最初のこれは美味しくできたんです。

(ちなみにこれをラーメン屋の方に食べていただいて、この話の流れになりました。)


次はショッピングモールのスーパーで買ったエビを使ってお店の厨房で調理。エビもカルボンのそれより大きく立派なもの。
エビも設備も初回よりぜんぜんいい。

けれど、期待して作ってみたら全く香らない。


作り方を間違えたのだと思いもう一度買ってチャレンジ。
尾を残したり、足を残したり、洗う回数などを細かく変えてみたんだけど、

微妙にしか変化しない。


【悩んでいた時に】

「なるサーン。スーパーズ シュリンプ ノット フレッシュ」

「え? そうなの? どこがいいの?」

「マーケット。カルボンマーケット。」


新事実をゲット


「そうなのねありがとう! 早速行ってくる!」

「チョトマッテ」

「?」

「イマ ノー」

「!?」

「ミッナイ。メイビーワンオアトゥーエイエム」

「!?!?」


夜のカルボンマーケット。それは携帯も携帯できない(ぬすまれるから)一人で歩くのもよくないとされる治安わるわるマーケット

これは後日書くとして無事大量の3種のエビをゲットし、今日再びエビ油作りにチャレンジしたのだが、、、


香らない。


何故だろう。

油も数種類買ってみた。

わからない。


【フィリピンと日本】

日本では、エビの頭だけを冷凍で購入できて色々と便利だったり、特に気をはらなくても十分おいしい油が作れた。

こちらはフィリピン。

素材は違う。

鮮度なのか。食材なのか。調理法なのか。何故最初だけうまくいったのか。

そして頭だけのエビなど売っていない。

大量に買って、全て手作業で殻を剥く。

厨房で作業する度に、すぐに横に来て手伝ってくれる現地スタッフ。


「ダイジョブ?ノットグッド?」


突然店に来て何食わぬ顔で厨房で作業している人間を、いつもいつも手伝ってくれる。

時には楽しい話を、時には心配を、時にはおやつを作ってくれたり…本当に優しい。

ちょっと今書いていて泣きそうになってる。

彼らのでっかい優しさに報いるためにも、早く、美味しいラーメンを完成させたい。

完成させなくてはいけない。



ということで(?)今夜、パシルというもっと危険な(笑)漁港に行ってエビを購入してみようと思います。



…殻しか使わないから鮮度あんま関係ないのでは?


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“Are you OK Naru?”

Once again, the staff said to me kindly also today.


Currently I’ve tried to make new ramen recipe at the shop in Cebu City.

But I’m facing a big problem totally.

Though I need a Shrimp Oil for new ramen but I couldn't make it very well.

On the contrary I feel that the more time I try to make, the worse its quality gets.


At first I bought shrimps at the local market Carbon.

I took shrimps shell away and cooked on a pan at guest house.

I could make well at this first time.

(By the way I requested a ramen shop owner to eat this therefore now he allows me to make new ramen recipe.)

Next time I bought them at the supermarket. They were bigger than first one. Besides it, I cooked in the professional kitchen.

But It tested quite worse than I guess.

I thought I missed the way to cook.

I tried again changing some way.

But It didn’t get better.

【Then】

“Hey Naru, Supermarket’s Shrimps are not good”

“Really? Where should I go?”

“Market. Local market Carbon”


I got new information.


“Ok I’m going”

“Wait”

“?”

“No now no.”

“!?”

“Midnight. You should go around 1AM”

“!?!?”


Midnight Carbon Market. We can’t take our cellphone there because it’s dangerous. Not good to walk around alone.

I bought 3 kinds of large amount of shrimps and tried to make the shrimp oil again today.

eventually, it was bad.


I don’t know why.

I bought some kinds of also oil.

I can’t find problems.


【Philippines and Japan】

In Japan I can buy only head parts of shrimps. I can make the shrimp oil easily.

Now I’m in Philippines.

There’re different ingredients.

Because of freshness? ingredients? way to cook? Why do I succeed only first time?

In Philippines I can’t buy only head parts of shrimps. I can buy only whole one.

We usually buy large amount of whole shrimps, and take all of their shells away manually.

The staffs immediately come to help me every time when I do something in the kitchen.

“Are you OK? Not good?”

They always help me though they don’t know me very well.

Sometime they give me fun talk, sometime they worry about me, sometime they cook me sweets or snacks. They are very very caring.

Now I’m likely to cry writing this.

I have to finish to make new ramen to reciprocate their favor. I must.


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