0722菜園日記 Momo’ s food forest journal(E/日)

Trimming, weeding, bed organizing, and graceful harvest.
Fortunately we have a relatively(almost miraculously ) wide backyard in this community house, so there is no reason to utilize this rich place.

Tons of things to do everyday, but all things could be done little by little. But I can see it’s getting better and better, day by day.

Still ,it’s embarrassing a bit to show each figure what’s going on in this garden.

Instead I would like to keep record of small harvests and products from this food forest.

Rosemary tincture and chameleon plants tincture.

Chameleon plants are one of the most famous and infamous Japanese herb which represents Japanese summer. Because of their unique character.

It is said “ dokudami” in Japan, means “toxic plants” for their color, figure, smells( bad) and their surprisingly strong ability for thriving.
Besides those negative image, they also have another name called “ju-yaku” which means “ all-mighty medicine “. Actually they contain rich of antioxidants, high in vitamin C, anti inflammatory, effective for bacterial infections, etc, etc. We can make tincture with their leaves or flowers,
make tea with dried leaves,
you can put them into your daily miso soup,
and fresh smoothies adding young leaves with bananas and a dash of mint.

They are thriving all around this garden, so picking them and using for multi purposes are my daily routine recently.

The golden liquid in a spray bottle is a a Japanese medlar’ seed tincture.
This plant is also Japanese traditional medical herb that our ancestors have used their leaves, fruits, and seeds in our daily lives for our entire history.

Seed tincture has toxin removal and anti inflammatory effect , so it’s effective for bag bites.

毎朝朝食後の1時間が庭仕事の時間になっています。専ら、草刈り、草抜き、
畝の整備など。
この大都会で奇跡的な広さのお庭があり、これをアーバンパーマカルチャー的に利用しない手はないので、
まだ日差しの照りつける前の時間に一気に集中してやっています。

使える場所はいっぱいあるのですが使える状態にするまでの根気強い整備の時間ですがいろいろ発見や学びもあり楽しいです。

イイ感じの大きさに育ったローズマリー、刈り込む必要があり少しずつ刈り込み、
エコクリーナー用に酢漬けにしたり焼酎につけてティンクチャーを作っています。
あと、乾燥させて部屋の中で燻して空間浄化に使っています。

私は普段の洗濯は重曹を使うのですが、
重曹の保存容器にローズマリーを2枝ほど入れています。ローズマリーの香りが重曹に移って素晴らしいです。

ローズマリーの浄化作用には個人的には大変救われています。
この美しくて強くて丈夫で、何にでも役立つ植物が大好きです。

日本の夏を代表するような和ハーブ、ドクダミ。
和漢では十薬という名で抗酸化 抗炎症 排毒作用など効能には枚挙にいとまがありません。
見た目と匂いと異常に強い繁殖力のせいで大いに損をしている植物ですが私は好きです。
バナナ、摘みたてのドクダミの葉、発酵させたリンゴジュースでスムージーを作るのがマイブームです。
お味噌汁にも入れて食べています。
沢山生えているので生えているので一気に駆逐してしまわず、食べ物として収穫しています。

こちらも焼酎に漬けてティンクチャーを作っています。
虫刺されに塗ると早く腫れが引くようです。
抽出に最低でも一ヶ月くらいかかりそうなんで、
その間は他のメンバーがつくってくれていた枇杷の種ティンクチャーをスプレーボトルに入れて、
蚊に刺された後の肌に使用します。

庭にある植物で生活の様々な場面を賄えるって素敵だと思いませんか?

エコクリーナーはハウスキーピングにも活躍してくれておりとってもいい気持ちです。

#あおいとり企画
#出張料理
#家事代行 #ケータリング
#プライベートシェフ #yoga #retreat #healingfood #vegan #healthy #organic #macrobiotic #ecologicaleating #cleaneating #sustainablelifestyle #plantbasedfood
#エコクリーニング
#オーガニック #ヒーリングフード #ヘルシーフード #リトリート #ビーガン料理 #菜食
#foodforest #permaculture #naturalfarming #家庭菜園 #フードフォレスト #パーマカルチャー

この記事が気に入ったらサポートをしてみませんか?