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「世界同時多発味噌」、3月30日、わたしなりに参加します。〜持続可能な世界を作る。

Marukoさんの記事を見て、わたしもやってみようと思いました。


明日すること

冷蔵庫に水キムチが入ったままなので、明日、品質チェックして、大丈夫そうだったら、たいらげたいと思います。

2種類あります。一つは、白カビも来ているけど、白は大丈夫と聞いたのと、取って残りを食べればいいと思っています。

もう一つは、確認してからにします。

写真は、あえてなしで。


過去の反省

一昨年、フィジョアサイダーを作ったのですが、発酵させすぎて開けた途端に、ほとんど吹き上げるようにして、消えてしまいました。

寝かしすぎたのがいけなかったのか? 今年は作ろうかどうしようか検討中。


おしゃれな瓶があるし、それに入れて作ろうかな? 皮を入れておくだけでできちゃうんですよ。

見つかった写真は、フィジョアとリンゴのジャムでした。

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これから挑戦したい発酵食品

一度だけ作った味噌。有機大豆が見つからず、暗礁にのりあげている。また作りたい。

納豆。これも、昨年、水キムチが納豆ぽかったので、もしやと思い、水キムチの汁から、蒸した大豆を混ぜて、古い方の炊飯器で保温。

市販されている納豆とは、まったく違う感じだったけど、豆の柔らかさと匂いがなんかいい感じだったので、好きだった。

コンブ茶。なんだかたのしそうなので。紅茶キノコ?とかいうものが見られるのかな? スコビーというんですね。

結構簡単そう。いい味になったら、自ビール用の空き瓶と王冠で保存できるかも。


やはり、最後にフィジョアサイダー。わたしの見たレシピは、これです。FacebookのNature Nutrition のページより。

(自分用の覚書です。) 1Lサイズのボトルにフィジョアの皮を入れて、砂糖をテーブルスプーン(TSとなってます)1杯、水を上まで入れて、ゆるくフタをしめる。

2〜3日したら、皮を出し、砂糖を1杯入れ、水を足す。

という感じです。わたしのは、下の方に書いてある例のように、開けた時に吹き出しました。

Feijoa Fermented Fizzy drink!
This simple recipe uses what would otherwise be a waste product and turns it into a delicious, refreshing beverage. It has a low sugar content but tastes great.
Once you have scooped out the feijoa flesh to use in your favourite feijoa recipe (or as we sometimes do - blend and freeze in ice cube trays, so they are free flow and can be used in porridge, baking, desserts and smoothies) give the skins a quick rinse.
Loosely fill a 1 Litre sized jar with feijoa skins. Add 1 TB of sugar and cover with water. Leave covered (we just did loosely) on bench for 2-3 days. After that strain, and pop your feijoa skins into the compost. Add a further 1 TB of sugar and top up with water. Leave for a further day then chill, drink and enjoy (y) Cool fact - The fermenting process removes some of the sugar as the sugar feeds the natural yeasts from the feijoa skins. Tip 1 - For the second ferment if you seal it, it will get nice and bubbly. Tip 2 - We just used a tomato passata jar for second ferment, but if you get flip top bottles you will likely get a better fizz.
Edited to add - fermentation produces carbon dioxide which will build up in the bottles. If you add more sugar, store longer or use cheap kmart bottles you do risk the chance that they could explode. Proper brew bottles are best (you could use fizzy bottles too if you don't mind plastic) or ferment/store them somewhere safe and out of the way. You can also buy air lock lids or 'burp' your bottle to release c02 build up. This has not happened to me following instructions and I now use proper brew bottles. Modify the recipe at your own risk. Happy fermenting :)
Edited to add: The water really needs to cover the feijoa skins to create an anaerobic environment. If your feijoas go mouldy, you need to discard and try again. You can sterilise the jar in a hot oven and ensure the sugary water solution, comes up over the feijoas. This is an easy entry into fermenting and if you continue on with other ferments, you will learn as you go along. Nothing ventured, nothing gained!
Edited to add - alcohol is a by product of fermentation. This is not designed to be alcoholic and will not yield a strong alcoholic beverage but there will be some alcohol content (like with any ferment like sourdough or sauerkraut). Use your discretion with children or with recovering alcoholics. It is a short brew time with a small amount of sugar. I always try any fermented beverage myself before giving to my children (I am really sensitive to alcohol) but if you are very concerned you can buy a hydrometer from the brew shop to know the exact content or skip this recipe. The first ferment (aerobic) is unlikely to yield a alcohol content of more then 0.5% (some juices contain more then this) and the second ferment (anaerobic) would increase this somewhat which is why the sugar content is kept low and time short.


#世界同時多発味噌

日本円の収入がないので、帰国した時のお茶代として貯金していきたいと思います。この貯金を握りしめて、あなたの街へあなたに会いにいきたい!名づけてオフ会積立です。どうぞよろしくお願いします。サポート、一番乗りはあなたです!笑笑。よろしくお願いします。愛される私でもありたい。