見出し画像

伝統的なフランス料理「ル・プティ・トノー」 フィリップ・バットン シェフが考えるweb3を活用したレストランの可能性と課題



web3の導入で新しい形のレストランを


web3の発展によって、これまで以上におもしろい取り組みが増えると思っています。

レストラン業界でいえば、予約システムの簡易性の向上やマーケティング施策の促進、リピーターの増加などが期待できるのではないでしょうか。

人の行動履歴や趣味嗜好などを可視化できるのであれば、お客さんが喜ぶようなアイディアがもっと出てきやすくなると思います。​

私自身も、web3を活用して、新しい形のレストランを作っていきたいと考えています。


web3活用の一方でレストランの個性も大切に


web3は非常に画期的な技術なのかもしれませんが、「web3を導入すれば必ずお客さんが増えるのか」と問われれば、そうとは言えないと思います。

料理の質やお店の雰囲気、接客の質など、レストランが本来磨くべき点はこれからも大切にしていかなければなりません。

例えば、ル・プティ・トノーでは本場フランスの雰囲気作りを非常に重要視しています。
また、当店での食事を通じてフランス文化に触れてもらいたいとも考えています。

web3導入後も、「日本文化とフランス文化の懸け橋になる」という大きな目標を見失わずにいたいですね。

お客さんに、こうしたレストランの個性やこだわりを知ってもらう手段としてweb3を上手く活用することができれば、レストランにおけるweb3の実装が着実に進んでいくのではないでしょうか。


フランスさながらの店内で本格料理をワインと一緒に


ル・プティ・トノーはフランス文化の堪能にこだわったレストランです。内装も含めて、まるでフランスにいるような気分を味わえるでしょう。

料理についても本場の味を再現しており、ぜひフランス産のワインと一緒にお召し上がりいただきたいと思っています。​

お好きな料理を好きなだけ楽しめるアラカルトや、自慢の料理が続くコースなど、様々なスタイルがあるのも当店の魅力です。

​本格的なフレンチビストロに興味がある方はぜひ一度。お越しください。


ル・プティ・トノー (Le Petit Tonneau)
 オーナーシェフ
 フィリップ・バットン (Philippe Batton)


1963年4月8日、フランスパリに生まれる。16歳で料理の世界に入り、レストラン「ラ・トゥール・ドゥ・モンレリ」の料理長ベルナール・ノエルの下で修行を積む。
その後、パリの4つ星ホテル「ホテル・ジョルジュ・サンク」や「マノワール・ド・パリ」での勤務を経験。86年には初めての来日をきっかけに日本への興味を強めていった。
一度はパリへ戻るものの90年に再来日。95年からは東京の「エブリーヌ」でシェフディレクターとして抜擢され、さらに活躍の場を広げている。また、当時の人気テレビ番組「料理の鉄人」に出演し、フレンチの鉄人 坂井シェフに勝利したことで、評判はますます高まった。その他、テレビ番組に多数出演。
フランス文化を広く海外に浸透させた功績が高く評価され、フランス政府より「メリット・アグリコール賞」を授与された。
現在でも、日本とフランス料理との架け橋になるべく精力的に活動している。
また、フランスの代表的な家庭レシピを日本にも広めるため、YouTubeチャンネルを開設し、定期的に更新している。


レストラン概要


店名
Le Petit Tonneau
​(ル・プティ・トノー)

住所
〒105-0001
東京都港区虎ノ門2-1-1  商船三井ビル1F
※東京メトロ銀座線虎ノ門駅 徒歩2分

お問い合わせ
Tel :      03-5545-4640
Fax :     03-5545-4641
E-mail : infos@petitonneau.com

営業時間
ランチ :    11:30 - 13:30 (LO)
ディナー : 18:00 - 22:00 (LO)
定休日 :    月曜日・日曜日・祝日

ご予約
お電話:03-5545-4640
またはご予約フォームをご利用ください。



↓↓↓ English Version ↓↓↓


- Traditional French Cuisine "Le Petit Tonneau" -
The Potential and Challenges of Harnessing Web3 in Restaurants, According to Chef Philippe Batton


Pioneering a New Era of Restaurants through Web3 Integration


With the advancement of web3 technology, I envision an exciting array of possibilities emerging. 

Within the restaurant industry, we can anticipate enhancements such as streamlined reservation systems, accelerated marketing initiatives, and an increased influx of repeat patrons. 

If we can visualize aspects like customer behavior and personal preferences, I believe this will foster the emergence of ideas that genuinely delight our guests. 

On a personal note, I am enthusiastic about leveraging web3 to create an innovative new form of restaurant.


Preserving Distinctiveness Alongside Web3 Exploration


While web3 holds revolutionary potential, it would be imprudent to assume that its adoption alone guarantees an immediate surge in patronage. 

Crucial elements that restaurants traditionally cultivate—such as culinary excellence, the ambiance, and the quality of service—must remain paramount moving forward.

For instance, at "Le Petit Tonneau," we place great emphasis on crafting an authentic ambiance that transports our guests to the heart of France. 

Moreover, we aspire to offer our patrons an opportunity to experience French culture through their dining experiences with us. 

Even after integrating web3, it is imperative to retain our overarching goal of serving as a bridge between Japanese and French cultures. 

By adroitly utilizing web3 as a means to acquaint patrons with the establishment's uniqueness and dedication, I am confident that the implementation of web3 in the realm of restaurants will progress steadfastly.


Savor Authentic Cuisine Alongside Fine Wine in a Setting Resembling France


"Le Petit Tonneau" is a restaurant dedicated to immersing patrons in the richness of French culture. 

Every detail, from the interior design to the ambiance, evokes a sense of being transported to France. 

Our cuisine is a faithful representation of authentic French flavors, and I invite you to savor these delights alongside exquisite French wines. 

Whether indulging in a versatile à la carte menu or experiencing a sequence of courses highlighting our signature dishes, our restaurant's allure lies in its diverse range of dining options. 

If you share an interest in exploring the authenticity of a French bistro, I extend a warm invitation for you to visit us.


Le Petit Tonneau
 Owner Chef  
 Philippe Batton


Philippe Batton was born on April 8, 1963, in Paris, France. At the age of 16, he entered the culinary world and apprenticed under Chef Bernard Noel, the head chef of the restaurant "La Tour de Montlhéry."

He gained experience working at prestigious establishments such as the 4-star hotel "Hotel George V" and "Manoir de Paris" in Paris. In 1986, he made his first visit to Japan, which sparked his interest in the country.

Although he initially returned to Paris, he came back to Japan in 1990. From 1995, he was appointed as the chef director at "Evelyne" in Tokyo, further expanding his career. He gained even more popularity by appearing on the popular TV show "Iron Chef" and winning against the French Iron Chef, Chef Sakai. He has also made numerous appearances on television programs.

His contributions to spreading French culture widely overseas have been highly recognized, and he was awarded “the Prix du Mérite Agricole” by the French government.
He continues to be actively involved in bridging Japanese and French cuisine and operates a YouTube channel to promote typical French family recipes in Japan, regularly updating its content.


Restaurant Overview


Name: Le Petit Tonneau 
Address: 1F Shosen Mitsui Building, 2-1-1 Toranomon, Minato-ku, Tokyo 105-0001 
*2 minutes' walk from Toranomon Station, Tokyo Metro Ginza Line

Contact: 
Tel: 03-5545-4640 
Fax: 03-5545-4641 
E-mail: infos@petitonneau.com

Operating Hours: Lunch: 
11:30 AM - 1:30 PM (Last Order) Dinner: 6:00 PM - 10:00 PM (Last Order) Closed on Mondays, Sundays, and Holidays
Reservations: 
Call: 03-5545-4640 Alternatively, kindly make use of our reservation form.