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2ヶ月のインターンを終えて|Alisa

こんにちは、アリサです。先週終わったばかりのどろんこ村でのインターンシップについて、今回が最後の投稿になります。

生まれて初めてオーガニックファームで過ごした8週間が、突然終わってしまいましたが、そこで私はどのように変わり、どのような思い出が残り、何を感じたのでしょうか。

私が今恋しく思うもの

私が最も恋しいと思う点はいくつかありますが...。

まず、どろんこ村が恋しいです。
毎日、牧場の水や食べ物が安全で美味しく健康的であること、そしてそれに対するオーナーの意識に感謝の気持ちでいっぱいでした。今、日本のどこかにいて、その大切さを痛感しています。

それだけではなく、健康な野菜や米、そして乳や卵、肉になる動物たちのために毎日一生懸命働き、若い人たちに教育的で楽しい「ファームステイ」を提供しているどろんこ村の人たちを思うと、とても懐かしく思います。
研修生のリカさんは、ヨーロッパ・オーストリア出身の私に何でも根気よく教えてくれ、言葉の問題も理解してくれただけでなく、私の友人になってくれた。

農作業やファームステイの子どもたちの世話で、いつも疲れて数秒で眠ってしまうような毎日に、心と体をさらけ出したことも懐かしいです。かつて鰻を釣った川沿いにある2つのヤギ小屋の間にある小さな木造の小屋では、夜中に大雨やコオロギの大合唱で目を覚ますこともありました。

そして、シフォンケーキのような手作りのお菓子が恋しいです。

学びと経験

仕事だけでなく、「考え方」とでもいうべきものを垣間見ることができたので、何から話そうか迷ってしまうくらいです。

ヤギ、鶏(卵)、豚の飼育、野菜の栽培(種から植えるのが大変!)などの自信がつきました。

ファームステイと子どもたち

5週目にファームステイが始まると、そのプログラムを通してさらに多くのことを学びました。竹を切って1kmほど歩いて運び、コップや箸を作りましたが、竹ってこんなに便利な植物だったんだ!と驚きました。

収穫、水やり、搾乳、餌やり、卵集めなど、日々の作業を子どもたちと一緒に楽しみ、彼らの姿勢を見るのがとても面白かったのを覚えています(もちろん、面白いだけではありません。)

ファームステイの子どもたちのポジティブなエネルギーや生き生きとした姿は、誰もが刺激を受けることができ、大人になってもその特徴を失わないということを思い出させてくれる素晴らしいものでした。

日本の田んぼとお米

また、田んぼの耕し方や米の加工方法など、さまざまな体験もしました。

耕すことに関しては、まず数十年前に牛が使っていた木製の道具をグループで引き、次に機械で耕すことにしました。米の場合は、まず手で米粒を取り、皮をむき、次にレンガの間に穂を挟み、レンガをこすって米粒をはがすというかなり古い方法を試し、次に何百倍もの速さで作業できる機械を使いました。古い機械は足で操作し、新しい機械は電動で操作する。

一見、楽しそうですが、その背景には深い思いがあります。
昔の農業は確かに大変で時間がかかったが、道具に電気や機械を買う必要がなかったため、より自給自足的だった。
しかし、今はエネルギーや機械が必要で、経済循環が複雑になっています。どろんこ村のミッションは、自分にとってだけでなく、世界全体に対して疑問を持ち、考えるようになることです。

暮らしの中の哲学

また、私たちオーナーとどろんこ村の若い人たちが、主に食卓で交わした、「応用哲学」とでも呼ぶべき会話も忘れられません。

生き方や世界の捉え方、考え方など、さまざまな深い部分について、自分たちがどう考えているかを共有することになったのですが、それが哲学でありながら、現実とつながっているところがいいんです。
私は、みんなの意見を受け入れるだけでなく、多くの点で同じ考えを持ち、理解してくれる人たちに囲まれていたことが、当たり前だとは思っていません。

2ヶ月の暮らしを通じて

この8週間、私は実にさまざまな感情を抱いていました。学びたい、貢献したいという気持ちと、自分のやり方が正しいのかどうかという不安。

毎日の暑さや作業、蚊に刺されることによる心身の疲労。

美しい風景、夕日、そしてどろんこ村という特別な場所を作り上げたことへの畏敬の念。

何度やっても結果が出ない時、言葉の壁でコミュニケーションが取れない時、イライラした時。どうしても休めないときの衝動。

美味しい料理、素敵な人々との出会い、農業や生活全般の学びに対する興奮と喜び。

自分の忍耐力と成長への誇り。

しかし、もし私が3つの感情を選ぶとしたら、自由、安らぎ、そして感謝の気持ちを挙げたい。

忘れてはならないのは、最初の1週間から私をくつろがせてくれたコミュニティの存在です。

食や生活全般について、以前と同じように考えることはできない。食べ物を育て、自然で「シンプル」(ミニマリズムの意味で、大変ではないという意味ではありません)な暮らしに携わった後では、誰もそんなことはできません。これからは、自分のこと、人生のことを知った上で、それに見合った人生をどう過ごすかを考えることが、私の義務だと思います。

もし、あなたがどろんこ村のインターンシップに興味があるなら、ぜひ応募することをお勧めしますし、ただ素晴らしい時間を過ごせるとは思っていないかもしれませんが...まあ、自分の目で確かめてみてください。

ありがとう どろんこ村

- ちみえさん、ひろしさん、りかさん、さやかさん、いずみさんと他のすべての人々へ

《Original》

Hello, I’m Alisa and this is my final post about my internship at Doronkomura that I just finished last week!

8 weeks spent at an organic farm for the first time in my life are suddenly over - how has that changed the person I am, which memories are going to last forever, what have I felt there?

Some of the aspects I miss most…

First of all, I miss Doronkomura so much! Everyday, I felt gratitude for the safety, tastiness and healthiness of the drinking water and the food at the farm as well as for the consciousness of the owners about it. Now that I’m somewhere else in Japan, I really feel how much I value these things. 

I miss not only that, I also think of Doronkomura’s people who work so hard every day to ensure there are healthy vegetables, rice and well-treated animals for milk, eggs and meat while offering educational and fun “farm stays” to young humans. People like the trainee Rikasan, who’s not only patiently taught me everything and has always shown understanding for my language-related struggles as I’m from Austria, Europe, but has become my friend.

I even miss exposing my mind and body to the daily challenges of farming and supervising the farm stay children which had always led to me being so tired that I’d fallen asleep within seconds. Sometimes heavy rain or the chorus of numerous crickets woke me up during the night in the tiny wooden hut I lived in between the two goat stables just alongside a river where we once fished an eel. 

And I miss all the home-made sweets like the chiffon cake, of course!

Learnings and experiences

I caught at least a glimpse of so many different things, not only work tasks, but what I’d call ‘ways of thinking’, that it’s hard to choose where to start.

I gained confidence in farming goats, chicken (for eggs) and pigs as well as raising vegetables to some point (although planting them from seeds is quite a challenge!).

When the farm stays started in my fifth week, I learned even more through those programs. We made cups and chopsticks out of bamboo that we cut and transported by foot about one kilometer and I was astonished by what a useful wonderplant bamboo is! 

I enjoyed doing my daily tasks like harvesting, watering, milking, feeding and collecting eggs with children and remember how interesting it was to see their attitudes (which wasn’t only interesting, of course, it got confirmed that many resist making themselves dirty with soil and going anywhere near insects and often it took time to get someone do the tasks…well, not everyone’s used to it).
The positive energy and liveliness of the farm stay children was something that I feel everyone can get inspired by and a wonderful reminder to never give up these traits when growing up.

Another part of the programs was experiencing different ways of plowing fields and processing rice. Concerning plowing, we first pulled as a group some tools made of wood that cows were used for some decades ago and moved on to plowing with a machine.
When it came to rice, we first removed and peeled the rice grains by hand, then tried the quite ancient method of putting ears between two bricks and peeling the grains by rubbing the bricks, then used machines that work hundreds of times faster. The older machine was operated by foot, the newer one was electric. 

What might sound like pure fun, has deep thoughts as a background. While farming many years ago was for sure really hard and time consuming, it was even more self-sufficient as the tools didn’t require electricity or machines that had to be bought. Now much more complexity has been added to the economic cycle with energy and machines that have to be produced elsewhere. Doronkomura’s mission is to get people to question and think for themselves about everything, not only about how something is relevant for themselves, but for the whole world, and I admire that. 

I also won’t forget the conversations we, the owners and also the young people of Doronkomura, had mostly at the dining table, often digging into what I’d call “applied philosophy”. We got into sharing how we think about various deeper stuff like…ways of living and perceiving the world, mindsets, … and I like how it was indeed philosophy but with a connection to reality. I don’t take it for granted to had been surrounded by people who’d been not only open about everyone’s opinion, but in many ways like-minded and understanding.

In those eight weeks, I had been feeling such a wide range of emotions. There had been the eagerness to learn and contribute, but the uncertainty about if I’d been doing things correctly. The physical and mental exhaustion by the daily heat, tasks and mosquito bites. The awe of beautiful landscapes, sunsets and admiration of what a special place, Doronkomura, had been built.

Frustration, when I’d been trying things over and over and the results didn’t show any time soon or when the language barrier hindered communication. The urge to rest when it just hadn’t been possible. Excitement and joy over tasty food, meeting wonderful people and all the learnings on farming and generally living. Pride in my endurance and development.

But if I had to choose three emotions, I’d name freedom, peacefulness and gratefulness as what accompanied me every day. Not to forget, it’d also been the community which had made me feel at home from the first week on.

I can’t view food or even living in general the same way as I did before. Nobody could after being involved in growing food and living in such a natural, “simple” (in terms of minimalism, not meaning it wasn’t hard) way. I guess it’s now my duty to figure out how to spend my life in alignment with what I found out about me and about life. 

I can highly recommend applying for an internship at Doronkomura if this interests you and you’re not expecting it to be just a wonderful time, but…well, see yourself!

Thank you, Doronkomura - Timiesan, Hiroshisan, Rikasan, Sayakasan, Izumisan and all the others!


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