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万生集(生きる目的・意味・コツ)183 ~Manseishu/collection of purpose(meaning) of life~

発酵すると腐らない。発酵している意識というのは、本来の自分、本当の自分の意識をいうのだろう。一人一人の心の奥にある、純粋な意識のことを。

自分の利益や欲を捨てたときに、人間は救われる。自己中心的な姿勢を改めたとき、発酵という救われる道ができる。ひとたび発酵してくると、人間は直感が働いてくる。本物がわかってくる。広い視野で見えることができてくる。発酵していれば、そこには平安がある。幸せがある。

(常岡一郎氏)「中心が何であるか、どこにあるか。これをはっきりとつかむことが、人類生存の尊い唯一の道である」「自分のもっているものはすべて吐き出しなさい。吐き出したら、ひとりでに入ってくる」「あなたのお酒は、お役に立ちますか?」

自分らしく生きることが、微生物にとっては自然体なのだろう。微生物というのは、本当の意味で自分のために生きている、「自分好き」なのだ。生命のおもむくままに、「自分にとって最も快いことを選択していく」ことが、実は自分を生かす最良の生き方なのではと思うようになってきた。

Does not rot when fermented. Consciousness is fermenting would mean that of original and true self. It is pure consciousness which is at the bottom of each person's heart.

Humans are saved when they give up their profits and wants. The saved path called fermentation is made when we change our egocentric attitude. The intuition works for humans once fermented. We understand the real things. We can be seen in a wide field of view. There is peace and happy if they are fermented. 

(Ichiro Tsuneoka's words,)'What is the center? Where is that? To grab this is the only precious way for human survival.' 'Exhale everything you have. If you exhale, come in alone.' 'Is your Sake(liquor)useful?'

Living their own way would be natural posture for microbes. The microbes live for themselves in the real sense. They like themselves. I have begun to think that 'choosing things is most comfortable for us' as life goes might be the best way of life saves ourselves actually.

(2020.11.14.寺田本家 23代目当主 寺田啓佐『発酵道』、Teradahonke, 23th head of Terada family, Keisuke Terada, ' Hakkodo(the Path of Fermentation).')

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