見出し画像

Simultaneous intake of green tea extract and fish oil is effective in improving cognitive function 緑茶抽出物と魚油の同時摂取が認知機能の改善に有効

Catechins in green tea are known to have antioxidant, fat-burning, and blood lipid-regulating effects.
In addition, docosahexaenoic acid (DHA), which is found in seafood commonly consumed by Japanese people, is known to reduce the risk of heart disease and depression in the elderly. Thus, the traditional Japanese diet centered on fish and seafood is beginning to attract worldwide attention as healthy, and a research paper has been published suggesting that the simultaneous intake of tea catechins and DHA may improve cognitive function in the elderly. The researchers divided the elderly residents of a special nursing home into two groups: one group consumed green tea extract [400 mg tea catechins] + fish oil [700 mg DHA] at the same time, and the other group consumed a placebo, and each group consumed the test diet for 6 months. Cognitive function was evaluated using the revised Hasegawa Simplified Intelligence Rating Scale. As a result, there was no change in the cognitive scale values in the placebo group before and after 6 months of intake, but the cognitive scale values increased significantly in the group that consumed tea extract + fish oil after 6 months. In particular, significant improvements were observed in "memory recall" and "verbal fluency. Although the consumption of green tea and seafood has declined in recent years, this study suggests that tea extract and DHA intake may help improve quality of life for the elderly. Article: Effects of simultaneous intake of green tea extract and fish oil on cognitive function and plasma lipids in the elderly Japanese Journal of Food Science and Technology 62(2), 88-94, 2015

Kita Shigezaemon's comment:
The Japanese diet before the Genroku era (1688-1704) is also known to include a one-soup, three-course meal and a brown rice diet. Also, as a lifestyle color of Japanese people, there is fish as a food from the sea. I am not sure how to explain this to a vegan, but the combination of fish and Japanese green tea seems to be a healthy food. I recommend our upgraded, matcha paste, which makes it easy to drink matcha anywhere, anytime. It contains twice as much catechins as regular green tea. https://ujimatchapaste.jp/

緑茶に含まれるカテキンには、抗酸化作用、脂肪燃焼促進作用、血中脂質調節作用などの働きがあることが知られています。

JAS有機認証済みOMGT🄬Matcha Paste "Oh"

また、日本人がよく摂取する魚介類に含まれているDHA(ドコサヘキサエン酸)には、心疾患リスクを低下させたり、高齢者のうつを抑えたりする働きがあることが知られています。このように魚介類を中心とした日本の伝統的な食事はヘルシーなものとして世界でも注目され始めていますが、茶カテキンとDHAの同時摂取が高齢者の認知機能を改善する可能性を示唆する研究結果が論文として発表されました。

研究者らは、特別養護老人ホームに入居している高齢者を、緑茶抽出物[茶カテキン400mg]+魚油[DHA700mg]を同時に摂取するグループ、プラセボを摂取するグループの2グループに分け、それぞれの試験食を6ヶ月間摂取していただきました。
認知機能の評価は、改訂長谷川式簡易知能評価スケールを用いて評価しました。

その結果、プラセボのグループでは摂取前と6ヶ月後で認知スケールの値に変化ありませんでしたが、茶抽出物+魚油を摂取したグループでは6ヶ月後に認知スケールが有意に増加していました。特に「記憶想起」、「言語の流暢性」で有意に改善が認められました。

近年、緑茶と魚介類の摂取量は低下していますが、この研究は高齢者にとって茶抽出物とDHAの摂取が生活の質の改善に役立つ可能性を示唆するものです。

論文:緑茶抽出物と魚油の同時摂取が高齢者の認知機能と血漿脂質に与える影響
日本食品科学工学会誌 62(2), 88-94, 2015
喜多重左衛門のコメント
元禄以前の日本の食にも一汁三菜や玄米食が知られています。また日本人の生活習慣色として、海からの幸として魚類があります。ビーガンの方には、どのように説明するかは不明ですが、魚と、日本緑茶の組み合わせは、健康に良い食のようです。私は、いつでもどこでも簡単に抹茶が飲める、私たちがグレードアップした、抹茶ペーストを推奨します。カテキンは通常の緑茶より2倍の含有量があります.    https://ujimatchapaste.jp/


宇治茶師の末裔です。私も緑茶の広報を世界に発信しています。喫茶道・喜多重左衛門として、日本人の身近にある緑茶の偉大なる効能を再発見中です。地球にも優しい有機宇治抹茶を推奨しています。よろしくお願いします。