見出し画像

イタリアの朝ごはん ~食事内容編~


おはようございます。
5:30には大抵起きて行動を開始しております。もー娘です。
そんな私にとって、朝ごはんは朝から元気に動き回るためのエナジー源。3食で一番好きな時間かもしれません。
ローマでは朝早くからオープンしているバール(カフェ)が多く、いわゆる”朝活”が当たり前。
カフェ大好き人間でもある私からしますと、
朝ごはんをカフェで頂くというのはこの上ない至福の時間でして、その点イタリアのカフェ文化は私にとってはもう天国、この文化を生み出してくださった全てのイタリア人に感謝を伝えたい。Grazie mille, Mamma Miaなのでございます(笑)

私は、一度はまると、猪突猛進、自ずからとことんはまりにゆく性質がありまして
朝ごはんのためにカフェを調べまくって、毎日違うカフェを試すというのが私のイタリアで必須のルーティーンになりました。

もう癖なのです、へき。
ローマ生まれローマ育ちの彼ですら知らなかった超穴場スポットまで探し出して
たーくさんのおすすめストックがあるので、徐々に皆さんに共有出来たらなあと企んでいる次第です。

イタリア人にとって朝ごはんをバール(カフェ)で食べることは何も特別なことではないので
大抵みなさん行きつけのバールが1つや2つある印象。
おすすめのバール教えて!と聞くと
ここのコルネットは最高だよ!と自慢げに自分の行きつけを教えてくれます(さすがイタリア人w)。

早朝のバールでは、子連れのご家族はあまり見かけませんが、特にお仕事前だろうなという方々をよく見かけます。
バールでの注文の仕方や、イタリア人の様子はまた別の記事で...

本日は、朝ごはんの内容を

日本のようなしっかりとした朝ごはんではなく、
甘いペイストリー1つ(ジャムやクリームの入ったコルネットなど)と、カプチーノまたはエスプレッソショットの組み合わせが典型的だそうです。
ちなみにイタリア語でクロワッサンはコルネット、エスプレッソショットはカフェ(コーヒー)と呼ばれます。
本当はですね、クロワッサン🇫🇷とコルネット🇮🇹は(少なくとも私の中では)別物なのです。レシピが違うのです。これを話し出すとまた長くなるので、これも別の回で

イタリアのホテルの朝ごはんビュッフェでも、甘いもののコーナーが充実しているそうで、しょっぱいものを朝から食べる人の気持ちがわからんと言われました(笑)
朝から味噌汁に納豆ご飯なんてもってのほかだろうな(笑)

私はというと、コルネットに即刻胸(舌?)を射止められ、日本の朝ごはん文化を裏切り、コロッとイタリアサイドへ寝返りました、とさ。
ごめんなさい;p

※) イタリアと言っても、私が主に滞在しているのはローマです。情報源である彼もローマ生まれローマ育ち。日本でも地域によって色んな文化や食生活の違いがあるように、イタリアも地域によって様々な文化があります。また、家庭によっても生活様式は異なりますよね。あくまで、私の体験をもとにお話ししますので、これがイタリアのすべてではないことをご理解頂ければ幸いです。


🇬🇧
Italian Breakfast

For a morning person who wakes up at 5:30 every morning, breakfast is the best friend of my life. 
In addition, as an ex-Starbucks barista, cafes are my “third place;” a necessary space to live both mentally and physically. So, having breakfast in a cafe is almost like heaven to me, and I believe Italian breakfast culture is the perfect fit for me.

I’d love to share my passion for the Italian breakfast culture with everyone. Today I will start with some basic knowledge on it. 

Disclaimer: there are of course many cultures and lifestyles in Italy depending on the region you live in, family you are born in, I’ve been staying in Rome and Italian people who have given me the information are also from there. I haven’t done any academic research about Italian breakfast or culture, so this is just my diary in Rome, and personal experience in Italy. 

As you know, Italian people often eat a sweet breakfast. It was really interesting for me as a Japanese person who eats natto and miso soup to start the day (even if it’s not natto I believe most Japanese people eat a salty breakfast). 

They go to a bar and order one sweet pastry and cafe; which is not American coffee more likely to be espresso based beverage, like doppio or cappuccino.

If you stay in a hotel with a morning buffet, you will see most of the tables are occupied by sweet food. 
Of course there would be some salty stuff, but there isn't much and not many people take it, it's just there as a way to include the salt breakfast-eating minority.
I, as a person from Japan, have unfortunately(?) fallen in love with Italian breaky, and completely crossed to the sweet side from the salty one :( 
I’m sorry Japan but my love for cornetto integrale is real lol.

What kind of breakfast do you eat in your country?

🇮🇹
Essendo una persona mattutina che si sveglia tutti i giorni alle 5:30, la colazione è diventata la mia migliore amica. In aggiunta, essendo stata una barista da Starbucks, i bar sono il mio “third place;” un termine coniato dal sociologo Ray Oldenburg dove il “first place” è la nostra casa, il “second place” è il posto di lavoro, ed il “third place” è quel posto a metà dove abbiamo conversazioni, ci divertiamo e creiamo connessioni con gli altri. 

Fare colazione ad un bar mi fa sentire in paradiso, mi sembra come se la colazione all’Italiana sia stata fatta apposta per le mie esigenze.

Vorrei condividere con voi il mio amore e la mia passione per la colazione all’Italiana, perché è veramente diversa dalla colazione tradizionale Giapponese a cui ero abituata. In Giappone la maggior parte della gente mangia una colazione salata e ricca di varietà, io mangiavo spesso del natto (fagioli di soia fermentati - non hanno un bel aspetto) e della zuppa di miso.

Da Giapponese innamorata della colazione all’Italiana vorrei scusarmi con il mio paese per aver completamente cambiato squadra dal salato al dolce, ma purtroppo non posso farci niente, il mio amore per il cornetto integrale è troppo profondo!

この記事が気に入ったらサポートをしてみませんか?