見出し画像

ニュートリショナルイーストと免疫グロブリンA

ニュートリショナルイースト(酵母)には、βグルカンが含まれており、これが免疫力を高めてくれます。

酵母の摂取で、風邪にかかる割合が半減し(スライド1)、また身体に負荷がかかる場合に、抗菌タンパクである免疫グロブリンAの減少を抑えてくれます(スライド2)。

スライド2

Auinger A et al. Yeast (1,3)-(1,6)-beta-glucan helps to maintain the body's defence against pathogens: a double-blind, randomized, placebo-controlled, multicentric study in healthy subjects. Eur J Nutr. 2013 Dec;52(8):1913-8.


スライド3

McFarlin BK et al. Baker's yeast beta glucan supplementation increases salivary IgA and decreases cold/flu symptomatic days after intense exercise. J Diet Suppl. 2013 Sep;10(3):171-83.


スライド1