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新生姜の甘酢漬け(ガリ)/Sweet pickled ginger(Gari)

新生姜の甘酢漬け(ガリ)/Sweet pickled ginger(Gari)

お寿司に必ずついてくる「ガリ」ですが、ガリを手作りするお寿司屋さんはお寿司のネタもおいしいです。小さな袋に入っているガリは化学薬品漬けなのであまり食べたくないですよね。ならば、新生姜の季節に自作してみましょう。
The season of young ginger is very short.
Let's make Gari (Sweet pickled ginger) from scratch when you get young ginger!

<材料>
新生姜   300g
下ごしらえ用の塩 小さじ1/2
~漬け用甘酢~
昆布だし  180g
米酢    120ml
洗双糖   大さじ7
     小さじ1/2

<Ingredients>
300g       Young ginger
1/2 tsp    Salt (for ginger)
~Pickled sauce~
180g       Konbu dashi (soup stock with dried kelp)
120g  Rice vinegar
6~7Tbsp  Light brown sugar
1/2 tsp     Salt

1.新生姜は切りやすい大きさに折ってから洗い、茶色くなっている皮の部分があればスプーンでこそげとる。赤い部分を少し残すようにして先端を切り落とす。
2.包丁やスライサーなどで、繊維にそって、できるだけ薄く切る。
3.鍋にたっぷりの湯を沸かし、新生姜をさっと1〜2分ほどゆで、ゆで上がれば、できるだけ大きめのざるに上げる。
4.しっかりと水気を切ってから、箸を使ってざるの中で新生姜を広げ、塩小さじ1/2を全体にふりかけ、箸で軽く混ぜ合わせて塩をまんべんなくなじませる。そのまま冷めるまで待つ。
5.甘酢を作る
 ①先に、200gの水に2gの昆布を浸しておき、弱めの中火にかける。
  軽く沸騰するところまで昆布だしがあたたまったら火を止めて、砂糖と
  塩を加える。
 ②箸で軽く混ぜて砂糖と塩を溶かし混ぜ、溶けたら酢をすべて加える。
 ③鍋のまま冷まし、冷めたら昆布をとりだしておく。
6.新生姜が冷めたら、手で生姜の水気をしっかりとしぼり、清潔な保存容器に移す。
7.甘酢を全量加えて、しぼった時に固まった生姜を箸で軽くほぐす。

1. Separate the young ginger into a size that is easy to slice, wash it, and remove any brown skin with a spoon. Cut off the tip, leaving a little red part.
2. Using a kitchen knife or slicer, cut as thinly as possible along the fiber.
3. Boil plenty of water in a pan, boil the young ginger for 1-2 minutes, and take out it to a strainer as large as possible.
4. After draining the water thoroughly, spread the fresh ginger in a strainer using chopsticks, sprinkle 1/2 teaspoon of salt on the whole, and mix gently with chopsticks to spread the salt evenly. Wait until it cools down.
5. Make the sweet and sour sauce
① Presoak 2g of kelp in 200g of water 30 minutes before cooking and heat it over low medium heat.
Turn off the heat just before boiling and add sugar and salt.
② Lightly mix with chopsticks to dissolve sugar and salt, and when dissolved, add vinegar.
③ Cool it down in the pot, and take out the kelp.
6. When the young ginger has cooled, squeeze ginger well and transfer it to a clean storage container.
7. Add the sweet and sour sauce and mix it well.

Note
半日後から食べることができます。冷蔵庫で2~3か月保存できます。
You can enjoy them from a half-day later.
This can keep in the refrigerator for a few months.

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