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長文屋の七味唐がらし:2024年9月2日(月)

京都市の堀川通を上がっていき,鶴屋吉信本店のある堀川今出川の交差点を左折し,大宮通,智恵光院通,浄福寺通,千本通,七本松通を過ぎていくと,今出川通と中立売通との交差点が北野天満宮の一の鳥居の前となる。これを,さらに西に向かい,西大路通のひとつ手前の平野通で左折して,住宅街に入り,しばらく下がったところに,地元の京都人がこの上なく好む「美味滋養 風味絶佳 特製 七味唐がらし」を売る長文屋の店舗(北野下白梅町)がある。

 長文屋では七味,一味,山椒を量り売りで売っているが,お客の大半は地元の常連客である。七味は,希望に応じて辛さの調整ができるセミオーダーで調合してくれる(上の写真(筆者撮影,2024.9.1))。長文屋では七味といっても,麻の実,白胡麻,青海苔,青紫蘇,芥子(からし),黒胡麻,山椒,唐辛子の八つの薬味を使用している。最も人気のあるのが,京都人ならではのことであるが「山椒多めの中辛」だそうだ。京都でしか入手できない調味料である。

 店内の写真撮影にも快く応じてくれた。七味唐がらしは5匙からの量り売りであるが,5匙で,使い切るにはしばらく掛かりそうなほどに充分な量である。使用しないときは冷蔵庫で保管するようにと店主から強く勧められた。

長文屋の「山椒多めの中辛七味唐がらし」と「大辛一味唐がらし」(筆者撮影,2024.9.1)
長文屋(京都市北区北野下白梅町,筆者撮影,2024.9.1)

Chobunya's Seven Spice Blend: Monday, September 2, 2024

Heading up Horikawa Street in Kyoto, turning left at the intersection of Horikawa and Imadegawa where the Tsuruya Yoshinobu main store is located, and passing through Omiya Street, Chiekouin Street, Jofukuji Street, Senbon Street, and Shichihonmatsu Street, you'll find the intersection with Nakadachiuri Street, right in front of the first torii gate of Kitano Tenmangu Shrine. Continuing westward and turning left at Hirano Street, just before Nishi-Oji Street, you will enter a residential area. A short distance down the road, you will find the Chobunya (Kitanoshita Hakubaicho) store, which sells the local Kyoto specialty "Bimi Jiyo, Fumi Zekka Tokusei Shichimi Togarashi" (Delicious and Nutritious, Exquisite Flavor, Special Blend Seven Spice Powder), a favorite among Kyoto residents.

At Chobunya, they sell shichimi, ichimi, and sansho by weight, but the majority of customers are local regulars. The shichimi can be semi-customized to adjust the spiciness according to your preference (as shown in the photo taken by the author on September 1, 2024). Although they call it shichimi, Chobunya actually uses eight ingredients: hemp seeds, white sesame, aonori (green seaweed), aoshiso (green perilla), mustard seeds, black sesame, sansho, and chili pepper. The most popular blend, favored by Kyoto locals, is 'moderate spiciness with extra sansho.' This seasoning is only available in Kyoto.

The store owner was happy to allow photography inside the store. Shichimi Togarashi is sold by weight, starting from five spoonfuls, which is quite a generous amount that might take a while to use up. The store owner strongly recommended storing it in the refrigerator when not in use.