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桜餅と私の決断。| Sakura Mochi and My Decision

< COLUMN. vol.18>

(English and Japanese ver.)

桜餅 (Sakura mochi): a wagashi (Japanese confectionery) filled with red sweet bean and covered with a pickled salty cherry blossom leaf.

English ver.

  Are you a person who eats Sakura mochi with a leaf or not? I am not, I usually eat it without a leaf.

  The other day, I had an opportunity to catch up with a professor from the university, and I visited her first time in two years. I thought it would be nice to bring something so I stopped by the Wagashi shop (a Japanese traditional sweets store). There was a variety of wagashi in a showcase and Sakura mochi looked delicious so I bought Sakura mochi and Ichigo daifuku (Strawberry mochi).

When we were eating Sakura mochi, I was just curious about whether she eats Sakura mochi with a leaf or not so I asked her about it.

She went like " I eat a leaf usually. It is just like.. um sort of chemical reaction. I like the combination of the sweetness of a mochi and the saltiness of a leaf." Thus, I tried to have Sakura mochi with a leaf. "… yeah, not bad. I can eat it. It's good. " I realised that new taste of Sakura mochi for the first time on that day.

  When we hear of trying new things, it sounds huge and makes us step back. But actually, a new challenge is not only something that we can proud of ourselves, but also could be something small, like eating Sakura mochi with a leaf.

Some might think I am a bit exaggerated because I called eating Sakura mochi with a leaf a new attempt. However, I think a new try isn't a high wall. It is just a light action. It could be something that we could casually do or something we could easily do with a little support.

Like those small accumulation of experiences would lower the bar and it would help us to dive into anything. Also the ideas or thoughts from those experiences will be in abundance, and we can be confident enough to believe our decision making.

  If you ask me that do I want to eat Sakura mochi with a leaf from now on? The answer is probably no. I don't eat it. I still like Sakura mochi without a leaf, which can slitely taste the saltiness of a leaf. And that's totally fine. Even though I don’t eat Sakuramochi with a leaf, I know the taste. And there has always been the meaning and reason since then becase the challenge creats meaning of challnge and knowledge from that even give us confidence that why we choose or believe.

(Japanese ver. )

桜餅の葉っぱは食べる派?食べない派?
私は、食べない派。

 先日、大学の教授と久しぶりにキャッチアップする機会があって、研究室に二年ぶりくらいに訪れた。手ぶらで行くのもなんだから、道中で和菓子屋さんに寄っていった。

ショーケースにおいしそうな桜餅が並んでいたので、イチゴ大福と合わせて買ってった。

桜餅を食べるとき、ふと気になった。「先生は、桜餅の葉っぱは食べる派ですか?食べない派ですか?」

「私は、食べるわよ。なんというか、葉っぱのしょっぱさとお餅の甘さの化学反応がおいしいの」だとか。

というので、いつもは食べないけれど、教授が食べるというの食べてみた。うん、案外悪くない。食べれる。普通に美味しい。私はその日初めて、桜餅の新たな味を知った。

 新たなことを挑戦すると聞くと、とてもすごいことのように聞こえてしまって一歩踏み出すことが難しくなる。

でも、きっと、新たな挑戦って、人に胸を張って言えることだけじゃなくて、桜餅を葉っぱと一緒に食べてみる。そのくらいのことでさえも、新たなことを挑戦するということ。

桜餅を葉っぱと一緒に食べるだけで新たな挑戦と呼ぶなんて、壮大すぎるかもしれない。けれど、新たなことに挑戦するって高すぎる壁なんかじゃなくて、そのくらい気軽なものなんだと思う。

意外とスッとできることであったり、誰かの言葉が後押しになって意外とできちゃった。みたいなことであったりするのかもしれない。

そんな小さな積み重ねとその経験が挑戦というハードルを少しずつ下げてくれて、何事にも気軽に飛び込めるようになるのかもしれない。また、そんな経験から自分の考えも豊かになって、下した決断にも自信を持てるのかもしれない。

今後、桜餅を葉っぱと一緒に食べるかと聞かれると、私はきっと食べないだろう。やっぱり私は、葉っぱのしょっぱさが纏われたくらいの桜餅が好きだ。

それでいい。試したことに意味がある。そして、そう思えるのには理由がある。






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