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【Koyomi】February 7, 2024

Life with a vegetable Garden|Lettuce (Sanchu)
菜園のある暮らし|レタス(サンチュ)

This winter, I am growing lettuce. I am cultivating it from seeds given to me by the kind neighbor from the next field over. They are still small, but I am looking forward to harvesting them as we head into spring.

今冬はサンチュを育てています。いつも親切にしてくださる隣の畑の方から頂いたものを育てています。まだ小さいのですがこれから春に向けて収穫が楽しみです。


The introduction of lettuce

Lettuce was introduced to Japan from the continent during the Nara period, believed to be what is now known as "Kaki-jisha," and has been used since ancient times. Until the Meiji era, when new varieties of lettuce were introduced from the West, it was cultivated as a native vegetable but did not become widely popular. In Korea, it is an important vegetable, known as an indispensable ingredient for barbecue dishes. The texture is crisp, and it is used not only to wrap grilled meat and as a fresh salad ingredient but also in cooked dishes like stir-fries. In recent years, it has also become one of the vegetables gaining attention in Japan.

レタスの伝来

日本にはレタスが奈良時代に大陸から渡来していますが、これがかきチシャと考えられ、古くから利用されてきました。明治以降、欧米から新しいレタスが入ってくるまで、土着型の野菜として作られていましたが、あまり普及はしませんでした。韓国では重要な野菜で、焼き肉料理には欠かせない食材として知られています。食感はシャキシャキしており、焼き肉を巻いたり、サラダとして生食するほか、野菜炒めなど加熱料理にも利用できます。近年、日本でも注目されている野菜の一つです。

Easy Lettuce Recipe

Lettuce is delicious as a simple salad, but with a little creativity, you can enjoy it in even more delightful ways. Here, I will introduce an easy recipe using lettuce.

Lettuce Wraps

  • Ingredients: Sliced chicken breast, lettuce, minced garlic, soy sauce, sesame oil, salt, pepper

  • Instructions:

    1. Season the chicken breast with soy sauce, sesame oil, minced garlic, salt, and pepper, then sauté in a frying pan.

    2. Wash the lettuce leaves and pat them dry.

    3. Wrap the sautéed chicken in the lettuce leaves and enjoy.

Lettuce Namul

  • Ingredients: Lettuce (as needed), 1 tablespoon sesame oil, 1 clove of garlic (minced), a pinch of salt, a sprinkle of sesame seeds

  • Instructions:

    1. Wash the lettuce and pat dry, then cut into bite-sized pieces.

    2. Heat the sesame oil in a frying pan and sauté the minced garlic until fragrant.

    3. Once the garlic is fragrant, add the lettuce and quickly sauté, then season with salt.

    4. Serve on a plate and sprinkle with sesame seeds to finish.

簡単サンチュのレシピ

サンチュウはそのままサラダにしても美味しいですが、少し工夫を加えることでさらに楽しむことができます。ここでは、サンチュウを使った簡単なレシピを一つ紹介します。

サンチュラップ

  • 材料: 鶏胸肉(細切り)、サンチュ、にんにく(みじん切り)、醤油、ごま油、塩、胡椒

  • 作り方:
    1. 鶏胸肉を醤油、ごま油、にんにく、塩、胡椒で味付けして、フライパンで炒めます。
    2. サンチュの葉を洗って水気を切ります。
    3. 炒めた鶏肉をサンチュで包んで食べます

サンチュウのナムル

  • 材料:サンチュウ(適量)、ごま油(大さじ1)、にんにく(みじん切り1片)、塩(少々)、ごま(少々)

  • 作り方:

    1. サンチュウは洗って水気を切り、食べやすい大きさに切ります。

    2. フライパンにごま油を熱し、みじん切りにしたにんにくを炒めます。

    3. にんにくが香り立ったら、サンチュウを加えてさっと炒め、塩で味を調えます。

    4. 皿に盛り付け、ごまを散らして完成です。


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