見出し画像

はじめまして!ちまです!✾バターチキンカレー

はじめまして、ちま(26歳♀)です。
趣味の料理をメインに日々の記録を付けようと思い、noteを始めました!ゆるーく不定期にアップしていくので、どうぞよろしくお願いします☺️

さてさて、本日の晩ごはんは、バターチキンカレーです!小学生の頃に初めてインドカレーに出会うやいなやドハマリし、2年ほど前に念願のインド旅行に行き本場のカレーを食べてきました!辛すぎず、でもスパイスが効いていて、、あの味は忘れられません。どうしても家で再現したくなり、帰国後、在日インド人の方に作り方を教わりました。以下のレシピはそれをアレンジしたものです。

Hello this is Chima.
I started note to record my days, especially the food I made! Please check out my note, although I update irregularly☺️

By the way, today's dinner is butter chicken curry! I have been loving Indian curry since I was 8, and finally I went to India and ate local curry 2 years ago! It was not too hot but spicy, I can't forget that taste. I really wanted to make that curry so I went to Indian teacher's cooking class after coming back to Japan. The recipe below is the arranged version.

バターチキンカレーレシピ
材料(2人前)
バター 適量
しょうが ひとかけ
にんにく ひとかけ
玉ねぎ 1個
トマト(大) 1個
クミンシード 小さじ1/2
ローリエ 1枚
ターメリックパウダー 小さじ1
コリアンダーパウダー 小さじ 1
チリパウダー お好みで
塩 小さじ1
カルダモン 1個
クローブ 1個
シナモン ひとかけ
スターアニス ひとかけ
鶏もも肉 300g
牛乳 150cc

作り方(所要時間目安50分)
①しょうが、にんにくをみじん切り、玉ねぎを繊維に逆らって薄切りにする。
②フライパンにバター、しょうが、にんにくを入れ、香りがたったら玉ねぎを加え強火で焦げ茶色になるまで炒める。
③玉ねぎをよけて、バター、クミンシード、ローリエを加え弱火で加熱し、混ぜる。
④ざく切りにしたトマトを加え、つぶしながら中火で炒める。
⑤水分がなくなったら、ターメリックパウダー、コリアンダーパウダー、塩を入れ、混ぜる。
⑥ローリエを取り除き、ミキサーでなめらかにする。
【↑ここまでがペースト作り】
⑦フライパンに、バター、カルダモン、クローブ、シナモン、スターアニスを入れ、弱火で加熱する。
⑧ぶつ切りにした鶏肉を加え、表面が白くなるまで中火で炒める。
⑨ペーストを加え、鶏肉と絡ませる。
⑩牛乳を加え、煮立ったらふたをして鶏肉に火が通るまで煮詰める。
出来上がり!😆

Butter chicken curry recipe 
Ingredients (for 2 people)
3 piece of butter
1 clove of garlic
1 piece of ginger
1 onion
1 tomato
1/2 tea spoon of cumin seed
1 bay leaf
1 tea spoon of turmeric powder
1 tea spoon of coriander powder
chili powder (optional)
1 tea spoon of salt
1 cardamom
1 clove
1 piece of cinnamon
1 piece of star anise
300g of chicken
150cc of milk

Directions(It takes approximately 50 min.)
①Chop the ginger and garlic. Slice the onion.
②Heat the butter, ginger and garlic. After you feel the smell, heat the onion untill it becomes dark brown over high heat.
③Next to the onion, heat the butter, cumin seed, bay leaf over low heat, and mix it.
④Add the cut tomato, crush and stir it over medium heat.
⑤Wait until all the water is gone. Add the turmeric powder, coriander powder, and salt and mix it.
⑥Remove the bay leaf and blend it in a mixer until consistent.
【↑paste is done】
⑦Heat the butter, cardamom, clove, cinnamon, star anise over low heat.
⑧Add the chicken and stir it until the color on the surface changes to white over medium heat.
⑨Add the paste and stir it with chicken.
⑩Add the milk. After boiling, cover and simmer until chicken is cooked through.
It's ready to eat! 😆

#おうちごはん #料理 #世界のごはん #バターチキンカレー #インド #cooking #butterchickencurry #india



この記事が気に入ったらサポートをしてみませんか?