嚥下障害を簡単に⑥喉編
前回は経口摂取時の咽頭の評価について簡単なポイントを書きました。
今回は、喉の評価になります。具体的には①声、②咳を確認します。
①声
会話や声を出してもらった際の声質を確認しましょう。気息性嗄声があれば、声門が開いている可能性があり誤嚥のリスクがあります。
②咳
意図的に咳をしてもらっても良いですし、唾液や食事でムセた時に確認しても良いのですが、咳の強さを確認してみましょう。主観にはなりますが、咳の強さで声門をしっかり閉められるか予想できると思います。
以上のように①②で、声門がしっかり閉まるか(声帯の動き)を予想します。声門がしっかり閉まっているようであれば、嚥下があまり上手くなくても誤嚥のリスクは軽減すると思います😄
今回の⑥喉頭編で最初の記事で書いた「口」、「咽頭」、「喉」の評価は一通り終わりですので、これらの評価をするとどこに問題があるかが分かってくると思います。その上で、次回からどのような訓練を行なっていくか書いていきます🫡
Dysphagia Made Simple ⑤throat edition
In the last issue, I wrote a brief point about evaluating the pharynx during oral intake.
This time, we will evaluate the throat. Specifically, we will check (1) voice and (2) cough.
(1) Voice
Check the quality of the voice when the patient is asked to speak or speak. If there is breathy hoarseness, the glottis maybe open and there is a risk of aspiration.
(2) Cough
You can check the strength of the cough when you can ask the patient to cough intentionally, he or she choke from saliva or eating. Although it is subjective, you can predict whether the glottis can be closed tightly by the strength of the cough.
As described above, (1) and (2) will predict whether the glottis closes tightly (movement of the vocal cords). If the glottis seems to close tightly, the risk of aspiration will be reduced even if the patient does not swallow very well 😄.
This 6) Larynx section is the end of the evaluation of the "mouth," "pharynx," and "throat" that I wrote about in the first article, so you will know where the problems are when you evaluate these areas. After that, I will write about what kind of training we will do in the next article 🫡.
この記事が気に入ったらサポートをしてみませんか?