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レトルトカレーの消費が増えてカレーうどんの作り方が変わった Increased consumption of retort curry has changed the way curry udon is made.


== English translation (Japanese original follows) ==
Japanese people love curry. (Though some people, like my daughter, dislike it.)

Since the COVID-19 pandemic, I have been working from home more often, and as a result, I've been eating more retort-pouch curry for lunch.
Before that, when I thought of curry, I would make it by putting solid curry roux, meat, and vegetables into a pot.
Of course, it wasn't just for one person; we would eat it as a family at dinner.There are other reasons too, but it seems that more people are eating retort-pouch curry individually rather than making curry in a pot.

When making curry in a pot, there are usually leftovers.
Sometimes, I would use the leftover curry to make curry udon the next day.
However, with retort-pouch curry, there are no leftovers.

Those who want to make curry udon have started using retort-pouch curry.
Noticing this trend, Otsuka Foods created retort-pouch curry specifically for curry udon.

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When assumptions change, things influenced by those assumptions also change.
The assumption for curry udon was that there would be leftover curry made in a pot.

Companies that make curry roux noticed that the consumption of retort-pouch curry was increasing.
However, they did not realize the impact of this change (that there would be no leftover curry for making curry udon).

If A changes, then B, which is based on A, should also be affected.
Even though they are aware of the change in A, they do not notice the impact on B.

This kind of thing seems to happen in various situations.


== Japanese original ==
日本人はカレーが大好きです。
(私の娘のようにカレーが嫌いな人もいますが。)

コロナ以降、自宅で仕事をすることが多くなった結果、私はお昼ご飯にレトルトカレーを食べる事が増えました。
それまではカレーと言えば、鍋に固形のカレールウや肉、野菜を入れて作っていました。もちろん、一人分で食べるのではなく、夕食時に家族で食べていました。
その他の理由もありますが、鍋で作ったカレーではなく一人ずつレトルトカレーを食べる人が増えているそうです。

鍋でカレーを作った場合、大抵の場合はカレーが残ります。
残ったカレーを使って、次の日にカレーうどんを作ることもありました。
でも、レトルトカレーになるとカレーは残りません。

カレーうどんを作りたい人は、レトルトカレーで作るようになりました。
このことに気がついた大塚食品はカレーうどん用のレトルトカレーを作りました。

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前提が変われば、それに影響されて変わるものもあります。
カレーうどんの前提は、お鍋で作ったカレーが残ることでした。

カレールウを作っている会社はレトルトカレーの消費が増えていることは気がついていました。
でも、その影響(カレーうどんをつくるためのカレーが残らない)については気がついていませんでした。

Aが変わったのだから、Aを前提として起こっているBにも影響が出ているはず。
Aが変わったことは知っているのに、Bへの影響には気づかない。

こんなことはいろいろなところで起こっていそうです。

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