パイナップルアップサイドダウンケーキ/Pineapple Upside Down Cake
英語圏の食べ物です。笑 美味しいと言えば、まあまあなんじゃないの?と言うこのケーキ。しかし、手間が要らないケーキなので、いつ何時でも愛され続けてきた、まあまあなケーキです。笑
パイナップル・アップサイド・ダウン・ケーキ
材料:(23cm 耐熱ガラスケーキ型1つ分)
*バター 1/2カップ(110gくらい)
*黒砂糖(Light) 1/2カップ
*水 大さじ1
*パイナップル缶(スライス) 1缶
*ドライチェリー 適量 (マラスキーノチェリーでもOK)
*リカー 少々 (ラム、ブランディ―、レモンチェロ、アマレット、お好きな物で構いません)
*砂糖 3/4カップ
*溶かしバター 1/2カップ
*たまご 2個
*小麦粉 1と3/4カップ
*ベイキング・パウダー 小さじ1
*パイナップル缶の汁 1/2カップ
1.ドライチェリーを少量のリカーに漬けておきます。(マラスキーノチェリーの場合はそのままでOK)
2.バター、黒砂糖、お水を耐熱ガラスのケーキ型に入れ、レンジで30秒くらいチンします。良く混ぜてシロップ状にしたら、まんべんなくのばし、パイナップル・スライスとリカー漬けドライチェリーを綺麗に敷き詰めます。
3.ボールに、小麦粉、さとう、ベイキングパウダー、パイナップル缶の汁、溶かしバター、たまごをいれ良く混ぜてケーキ生地を作ります。
4.3を1にかけのせて、へらで広げながら平らにし、オーブン180℃で約30分焼きます。竹串チェックで焼けてれば、粗熱をとって、ひっくり返してケーキを出して、切り分けます。
簡単で、すぐ作れるケーキ。パイナップルの缶詰を常備しておくと良いよ!
Pineapple Upside Down cake
Ingredients:(for one 9 inch Glass deep baking dish)
* 1/2 cup Butter
* 1/2 cup light brown sugar
* 1 tbsp water
* 1 can Pineapple slices (ring)
* 20g dry cherries ( or Maraschino cherries)
* 1 tbsp liquor ( Rum, Brandy, Limoncello, Amaretto ...any kinds you like is OK)
* 3/4 cup Sugar
* 1/2 cup melted butter
* 2 eggs
* 1 and 3/4 cup All-purpose flour
* 1 tsp Baking Powder
* 1/2 cup juice from pineapple can
1. Soak dry cherries in liquor that you like for about 1 hour or so. (I recommend Limoncello and Amaretto.)
2. Place butter, brown sugar and water in glass baking dish. Then microwave it for 30s and mix until well combined. Spread the mixture evenly. Then on top of mixture, arrange pineapple slices and soaked dry cherries.
3. In a bowl, put flour, sugar, baking powder, pineapple juice, melted butter and eggs then mix until well combined.
4. Pour the cake mixture onto arranged glass baking dish and spread it evenly with a spatula. Bake 350F for 30 minutes or so. Check with tooth pick it's done or not. Cool down on a wire rack for 20 minutes. Invert the slightly cold cake onto a serving plate let it cool down to room temperature.
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