美味しい天然酵母カンパーニュ! ターティンベーカリー風レシピ


[レシピ  Recipe in English is below]
仕込み数時間前に粉1:水1を与え活性化した元種  75 g
水   330 g  
強力粉  250 g 
全粒スペルト粉  96 g
全粒ライ麦粉 48 g
海塩 7-9 g (9gでは少しきつめなので7gに減らしてもok)

元種112.5g、水495g、強力375g、スペルト144g、ライ麦72g 

1)粉類と水を混ぜて 1 - 4 時間おく(オートリーズ)
2)元種を混ぜ込む。ついで塩を混ぜ込む。
3)ストレッチ&フォールドを30分おきに8セット行う
4)1.5−1.75倍まで発酵させる
5)台に出して仮丸めする。30−60分ベンチタイム
6)動画を参照して成形、布を敷いて米粉を振った型に入れて冷蔵庫に12−24時間入れる。(コールドリタード)
7)オーブンにダッチオーブンを入れて245℃に予熱開始
8)生地を取り出しクープを入れてダッチオーブンで蓋をして20分焼く。蓋を取って15−20分ほど好みの色に焼き上げる。

75 g active sourdough
330 g water
250 g bread flour (13.2% protein)
96 g whole grain spelt flour
48 g whole grain rye flour
7-9 g sea salt (9 g is on strong side. Reduce to 7 g if you like)

1) Mix all the ingredients and rest 1-4 hours (autolyse)
2) Pinch in the starter, and then salt
3) Stretch & fold 30 minutes apart x 8 sets
4) Let rise to 1.5-1.75 times of size
5) Tip the dough out onto a work surface. Pre-shape into a boule.
6) Shape as the video. Place in a mold, cold retard 24 hours
7) Start preheating oven to 475 F / 245 C with a Dutch Oven in
8) Score the dough, bake in the Dutch oven lid on for 20 minutes, lid off 15-20 minutes or until golden