見出し画像

Dags att ändra sin löpträning

De flesta känner nog igen sig i att om man springer samma runda i samma fart händer det till slut inte speciellt mycket med konditionen. Kroppen vänjer sig ganska snabbt om belastningen inte ändras med jämna mellanrum. Den som dessutom vill gå ned lite i vikt kan utsättas för att hamna på en platå där inget verkar hända. Lösningen är att blanda upp träningen lite och på köpet göra träningen rolig igen. Här finns några tips på vad olika typer av löpare kan göra, för att få motivationen tillbaka och hitta toppformen.

Lufsaren
Många är de som närmast lufsar i samma långsamma fart, i ungefär samma typ av terräng. En del kallar det här för mellanmjölksträning. Inte tillräckligt långsamt och långt för att utveckla uthålligheten en längre tid, men inte intensivt nog för att öka syreupptagningen eller träna upp benstyrkan. Naturligtvis gör denna mellanträning en hel del nytta, men under en lång tid kan det lätt bli en platå där inget verkar hända. Här gäller det att börja hitta motivationen igen och blanda in lite andra pass. Med fördel kan man i samma veva byta ut sin träningskläder och kanske satsa på nya snygga tights eller shorts. Att slänga in ett pass eller två, där man lägger in några sprintar eller fokuserar på korta snabba distanser gör underverk. Kanske ska man försöka fokusera mer på distanser som 3 km eller 5 km. Backträning där man springer uppför och joggar nedför, samt fartlek, där man sporadiskt lägger in spurtar, kommer garanterat få fart på kroppen. Den högre intensiteten boostar kroppens ämnesomsättning och stimulerar bland annat muskeltillväxten.

Övertränaren
Den som tränar för hårda pass, för ofta, kommer för eller senare känna sig dränerad på energi. Det vanliga är den något överambitiösa motionären som förutom att följa ett program, lägger in egna hårda pass där det egentligen ska vara vilodagar. Till en början kan detta faktiskt ge en hel del resultat, men överträningen kommer sedan som ett brev på posten. Grunden till all tärning är att hitta balansen mellan träning och vila. Lösningen är att strängt taget hålla sig till två eller tre hårda pass i veckan, och låta resterande pass alltid vara på en så lätt nivå som möjligt. Känner man sig övertränad har man allt att tjäna på att börja med ett par ordentligt lugna veckor, innan man börjar med ett nytt program. Tecken på överträning kan vara onormal trötthet, och allmän sviktande motivation. Kroppen hinner helt enkelt inte ladda om mellan träningspassen, och man tränar med ständigt halvladdade "batterier". Man kan även se till att man får i sig bra energi direkt efter ett träningspass, med både bra proteiner och kolhydrater.

Den skadedrabbade
Det finns tyvärr alltför många exempel på löpare som ständigt verkar förflytta sig mellan olika skador. Anledningarna kan vara många, men ett vanligt fel är att man börjar träna på för hårt alltför snabbt efter en skada. Ett annat vanligt fel, är att man fortsätter träna som vanligt, fast man fått känningar någonstans. För att undvika skador kan det vara en god idé att involvera en del styrketräning i sin träning och att se över vilka skor man använder. Många mår bra av att börja använda mindre dämpade skor, medan andra kräver mer dämpning. Att förflytta all sin löpträning till stigar i skogen är ett koncept som fungerat för många. Löpning i terräng inte bara stärker benens muskulatur, den kan även vara mer skonsam för fötterna. Att springa i naturen bjuder även på en hel del naturupplevelser vilket kan kännas motiverande och ge en ny aspekt av löpningen. Som en bonus brukar många även uppleva det känns lättare att andas när man omges av mycket grönt.


この記事が気に入ったらサポートをしてみませんか?