Georg Breuer Sauvage Riesling 2020 Rheingau

感想。ラインガウのリースリングはパワフル。柑橘の引き締まった酸とパッションフルーツやパインの印象も少し。同じリースリングでも力強いラインガウと繊細なモーゼルで比較されるんだっけ。ちなみにSauvageはフランス語で野生の、ソバージュヘアで覚えて。とても好みだったのでまた買いたい。

ウェブサイトから気になるところを抜粋していくと。Philosophyより。
Accordingly we reduce yields to an average of 42 hl/ha, diversify from single crop farming method and use seasonal grass cover.
量より質ということで。1ヘクタールあたり、42ヘクトリットル。これはどんなもんか。単一農法ではなく多様化、カバークロップを生やしています、とのこと。クローバーとかかな。ここ数年は自然農法にシフトしているということで。
Therefore we do not use herbicides and pesticides.Instead of using chemical fertiliser, we plant leguminous plants, which produce and regulate Nitrogen.
herbicides and pesticides除草剤と農薬
leguminous plantsマメ科植物。窒素を土に供給する。

この岩のかんじはなんだろう。

急斜面の畑を特徴としているよう。
斜面はドイツのワイン産地の特徴。日照をいかに受けるか。より温かいところが良いテロワール。川に面していることで、水分が冷気を和らげる&水面からの照り返しで暖かさ、明るさを得る。

Wine profile 2020 GB SAUVAGE RIESLING

Region
The Rheingau covers approximately 3.000 hectares of vineyards and is one of the smallest wine growing regions in Germany. The southerly exposed vineyard sites protected by the Taunus mountain range are a reliable source of one of the finest Riesling wines of the country.
ラインガウではライン川は東西に流れるので、畑は南向きで日照を得る。ラインガウでは栽培されるぶどうの8割はリースリングらしい。

Vintage
During the year, the winemakers mainly had to deal with drought stress in the vineyard. Although the vine with its long roots can compensate for drought, the now third dry season is clearly noticeable in three consecutive years. Fortunately, this did not affect the ripening of the grapes in the Rheingau area. The loose grapes of this vintage were healthy until harvest and had a fruity note.
干ばつが懸念だが、深く根を張ったラインガウのリースリングは元気に熟しました、と。そういう年だと、水分を保持できる粘土質の土壌が有利なのかな?

Grape variety
In terms of elegance and finesse Riesling is the country’s premier grape. The vineyards along the Rhine provide ideal growing conditions. With its distinctive aromatic profile, delicate structure and tangy acidity Riesling produces not only the finest German wines, but also it earns world-wide recognition.
Tangy acidityでピリッとした酸味。

Soils
The grapes for this wine are sourced from Rheingau vineyards with shallow to deep gravel clay soils with patches of quartzite and slate. Wine estate Implementing a strict quality philosophy Bernhard Breuer turned the family-owned wine estate with its 40 hectares into a leading estate in the Rheingau. Today, his daughter Theresa Breuer runs the estate supported by vineyard manager Hermann Schmoranz and cellar master Markus Lundén.
土壌は粘土質、石英とスレートまじりの。

Wine description
Bright pale yellow with green reflexes and primary aromas of apricot and lime. Lush and refreshing with a youthful acidity structure. An easy-to-drink wine. Alcohol 11,5% · Residual sugar 6,0g/l · Total acidity 7,8g/l
アルコール11パーは、寒い地方の熟度が高すぎないぶどう由来のワインの特徴。残糖はこれは多いの?EUの基準だと残糖0−4gが辛口なので、こちらは中辛口の位置づけになる。ちなみに同じラインのセミドライバージョンは倍近かった。TAの比較は赤だから微妙だけど、フラットブリムのジンファンデルで6なので、やっぱり酸は多いよね。

ドイツのワインといえば等級。でこれはQualitatsweinクヴァリテーツヴァインということで最上位のプレディカーツヴァインではないけれど、販売店の情報によると格付け(に乗っかることを?)廃止したみたいなので、当時ではモダンめな造り手さんなのだろう。ワインのスタイルもモダンな辛口(=トロッケン)で。

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