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#94 食中毒が効いた (Damaged by food poisoning...)

(English follows)
いや、そうなんです(?)。珍しく体調を崩しました。結構寝込むレベルで。この時期ややこしいのは、大きく体調をくずすとコロナじゃないか?っていう感じになるところですよね。でも症状としては完全に食中毒。。。でも一応検査してしまいますよね。シンガポールではポピュラーなART検査をほぼ毎日実施するもとくに反応はなく、やはりシンプルに食中毒かしら。結構長く続いていて、6日間でまだ完全復帰とはいっていない感じです。まさかこんなに長続きするとは。。。

という訳で、先週2回ブログ更新を飛ばしてしまいました。なんか寝すぎてやや腰が痛いのもご愛嬌。アジアに来て食中毒っぽいのは2回目で、1回目はマレーシアで完全に心当たりがあります。屋台的な場所の氷入のドリンク。結構飲んではいけないもの上位に上がるもののようです。そして、今回は全く心当たりなし。なんなら前日は家から外出していないのです。さてさて、どうしたことか。。。

そんなこんなで日本の食中毒を調べていたらちょっとおもしろい(?)傾向を見つけました。上記のデータは厚生労働省食中毒統計調査による5年分のデータなのですが、まず2019年から食中毒の件数が低いのです、なんでだろう。コロナの時期が低いのはわからなくも無いような。日本だと毎年15000人くらいが僕と同じような目にあってるんだな。苦しかった。そして右のグラフで月別のグラフを、コロナ禍を赤、それ以前を青と色分けしたのですが2020年、2021年は特別なピーク月があって他の年と傾向が違うのです。

なんか勝手に暖かくなると増えるみたいな感じかと思っていたのですが、そうでもないようです。。。むしろ例年だと冬のほうが若干高いようにも見えます。原因物質が結構毎年違うようで、例えば2021年の4月の山の主要因はノロウイルスだったようで、季節性というよりは流行り(?)に影響されてる感じですかね。

ちなみにシンガポールでは大体ですが年間1500程度が報告されているらしいです。人口を考えるとやや日本よりは割合高いけどという程度で、そこまで悪い状況ではなさそう。さて、僕はなんで食中毒になったんでしょう??

*上記文章は実データを使ってはいますが、ほぼ想像のフィクションです

Yes, I felt unwell. You would be surprised to hear it from me since it seldom happens to me. Well, what's recently confusing is COVID. Once you get unwell, you can not stop thinking if it is from COVID… But the symptom is definitely food poisoning. Still I did ART test for 3 days just in case. Of course, results are negative. Yes it must be food poisoning… I didn't expect that this lasted this long.

So (?) I skipped updating this blog for 2 times Lol. Also I got back ache I think because I slept too long during this food poisoning (Sad). Actually, this is the 2nd time since I moved to Singapore. The first one is when I visited Malaysia. I'm quite clear on the reason which is drink with locked Ice I drunk in local restaurant. But this time I don't know why I got it. I even didn't go out from house the day before getting it… Ummm.

It is too bad to say but I just wanted to know how many of Japanese people suffer from food poisoning. The Chart above is from e-Stat (2022), food poisoning survey for 5 years. Around 15,000 people suffer from it every year… Please take a good rest… Interestingly number of case are much lower from 2019. Why? Well I can somehow assume that 2020 and 2021 would be lower due to COVID regulation. Also 2020 and 2021 have clear peak compared with other years.

I personally thought that it increases when the weather is hot in summer but actually not. It even seems winter has many cases than summer. The report suggests that the reasons are different in each year. So the issue is the trend rather than seasonality (Maybe).

It seems there are around 1,500 cases of food poisoning in Singapore annually. It is slightly more that Japan considering of population difference. But it is not that high. Well again why did I get it? I really want to know it…

*This story uses real data but whole story is fiction.

Reference (参考)
1) e-Stat (2022), https://www.e-stat.go.jp/stat-search/files?page=1&toukei=00450191

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