包丁や鋏の曲がり直し
研ぎ屋さんの道具のひとつに、曲がり直しに使う棒を紹介します。包丁の曲がりの原因は、主に熱です。例えば柳刃包丁などの和包丁のつくりは、柔らかい地金と、硬い鋼の合わせた構造になってますので、気温が下がる、または、上がると金属の収縮度が違うので引っ張る力が働いて曲がります。特に柳刃包丁は細くて長いため、曲がりやすい包丁です。
また、洋包丁では、割込包丁という包丁は鋼の外側にステンレスの地金があり三層構造になっており、切る時にこじったりすると簡単に曲がってしまいます。
裁ち鋏などは、厚地などを切る時に無理に力を入れてしまったりこじったりすると、刃先が外側に曲がります。
作り方は、ホームセンターや、ネットショップでツルハシの柄を購入します。ツルハシの柄は硬い樫の木ですのでオススメです。長さは25センチから30センチにカットして、包丁やハサミの入る幅に合わせて三種類くらいの溝を切り込むだけです。
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One of the tools used by a knife sharpener is a rod used for straightening. The main cause of knife bending is primarily heat. For instance, the structure of Japanese knives like the Yanagiba involves a combination of soft iron and hard steel, so when the temperature changes, the contraction of the metals differs, exerting a force that bends the knife. Especially with Yanagiba knives, being thin and long, they are more prone to bending.
Moreover, in Western knives, there's a type called the "warcut" knife, which has a three-layered structure with stainless steel on the outside of the steel. This knife easily bends when excessive force is applied or when twisting while cutting.
Tools like scissors can also bend outward if excessive force is applied while cutting thick materials. As for the creation process, you can purchase a pickaxe handle from a home center or online shop. The pickaxe handle, made of sturdy oak wood, is recommended. Simply cut it to a length of 25 to 30 centimeters and create about three grooves that fit the width of knives or scissors.
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