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餅つき行事でついた餅を捨てて、園児に市販の切り餅を食べさせる幼稚園があると聞いて驚いた

無職で、他人と話す機会が減った。
そんな私にとって、理髪店で髪を切ってもらいながら、ご主人と話すのは楽しい。

さて、表題のとおりのことがあった。

私は幼稚園に行ったが、その当時は餅をつく行事はなかった。
幼稚園で餅をついた家族に聞くと、餅は自分たちが食べたという。

「捨てるとはなんと罰当たりな」と思ったが、「餅つきで気をつける3つのこと」の中に、食中毒が取り上げられている。

東京都練馬区のサイトによると、
2010年1月、幼稚園での餅つき大会で、患者136名、2018年12月、学校での餅つき大会で、患者143名の食中毒が発生した。
原因はいずれもノロウィルスだという。

餅つきはノロウイルスの汚染が起きやすい!」東京都練馬区サイト

このサイトには、「餅つきでの食中毒対策のポイント」が書かれている。

「餅つき用の餅」と「食べる用(市販)の餅」で餅を別に用意すると、さらに安全です。
あんこやきなこなどのトッピングはなるべく市販品を活用しましょう。
ついた餅を「おしるこ」や「お雑煮」にして煮ると安心です
加熱する際には、食品の中心部が85~90℃で90秒間以上になるようにしましょう!

上掲記事

食べるための餅を別に買え、と役所に言われる時代になってしまった。

もう一つは、「餅をのどに詰まらせないように食べる」こと。
下のグラフは、東京消防庁の管内で、2018年から2022年までの間に餅などをのどに詰まらせて救急搬送された人数を、年齢層ごとに集計したものだ。

餅などによる窒息事故に注意!」東京消防庁

65歳以上が特に多いが、5~9歳の子どもも多い。

保育士さんは、子どもたちがお餅を食べている間は、絶対に目を離してはいけません!

餅つきで気をつける3つのこと

私も、注意して餅を食べないといけない世代に入ってしまった...

三番目は、怪我とヤケド。

私も小学生の頃、杵をもったことがあるが重たかった。それに、出来立てのもちは熱い。

タイトル画像は、「餅つきで気をつける3つのこと」より引用

I was surprised to hear that some kindergartens throw away the mochi children made after the mochi pounding event and they eat store-bought cut mochi instead.

Being unemployed, I have fewer opportunities to talk to other people. For me, it's fun to get my hair cut at a barber shop and talk to the owner.

Well, as the title says, it happened.

When I went to kindergarten, there was no mochi-making event at that time. When I asked the families who made mochi at kindergarten, they said they ate the mochi themselves.

I thought, "It's despicable to throw away edible mochi !"
But in the "3 things to be careful about when pounding mochi ",food poisoning is mentioned."

According to the website of Nerima Ward, Tokyo, in January 2010, 136 people contracted food poisoning during a mochi pounding competition at a kindergarten. Additionally, in December 2018, 143 students contracted food poisoning during a mochi pounding competition at a school. The cause of both cases is said to be norovirus.

Nerima Ward's website includes "Key points to prevent food poisoning when pounding mochi."

It is even safer to prepare mochi separately, "mochi for pounding" and "mochi for eating (commercially available)."
As much as possible, use commercially available toppings such as red bean paste and soybean flour.
It's safe to boil the sticky mochi as "Oshiruko" or "Ozoni."
When heating, make sure the center of the food stays at 85-90℃ for at least 90 seconds!

Mochi pounding is prone to norovirus contamination!” Nerima Ward, Tokyo website

We are now in an era where people are told by government officials to buy mochi instead of eating the mochi they make themselves.

The other thing to do is to "eat mochi without choking."
According to statistics from the Tokyo Fire Department, between 2018 and 2022, when looking at people who were rushed to the hospital after choking on mochi, etc., the majority were over the age of 65, but there were also many children between the ages of 5 and 9. 

Nursery teachers must never take their eyes off the children while they are eating mochi!

3 things to be careful about when pounding mochi

I have also entered the generation where I have to be careful when eating mochi. .. ..

Third, injuries and burns.

I once held a pestle when I was in elementary school, but it was heavy. Plus, freshly made mochi is hot.

The title image is taken from "3 things to be careful about when pounding mochi".


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