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糖質は免疫に不可欠:2種類の糖質が免疫力を高め、長生きを助ける

糖質は免疫に不可欠:2種類の糖質が免疫力を高め、長生きを助ける
by flora zhao and health 1+1, time 2022年9月24日号

今、低糖質ダイエットや糖質オフダイエットという考え方がとても流行っています。多くの人が食事で糖分の摂取を減らすことに注意を払い始め、ある程度「糖質ゼロ」ダイエットを実践しているようです。

しかし、最近の米国科学アカデミー紀要に掲載された研究によると、糖質は体の免疫機能にとって重要であり、糖質は免疫細胞の活性化に決定的な役割を担っていることが明らかになりました。体内に適切な量の糖があれば、免疫力は活性化されるのです。

免疫細胞が戦う力を得るために必要なのは糖分

免疫細胞の多くはリンパ節に住んでおり、その働きにはリンパ節のエネルギーが十分です。「リンパ節には弁当箱があるようなものです。これらの細胞は、永久にエネルギーで満たされ、リンパ節を離れて体内を循環するときにも箱をつかんで行くことができます」と、この研究の責任者である分子医科学研究所(IMM)のマーク・フェルドホーエン准教授は述べています。

免疫細胞がリンパ節を離れてウイルスを殺すとき、自分たちのエネルギー源となる「弁当箱」をいくつか持ってくることもある。家でお腹いっぱい食べた人が、職場にもう少し持っていくようなものです。

しかし、免疫細胞の中には、リンパ節ではなく、腸などの組織に住んでいるものもあります。彼らは、同じレベルのエネルギー資源を利用することができません。フェルドホーンによれば、これらの免疫細胞は常に部分的に活性化した状態にあり、感染症などの問題に対応できるように準備されている。

彼らはエネルギーを補充して活動的になるために、グルコースを「食べる」必要があるのです。研究者らは、マウスの腸をモデルとして、腸内の常在リンパ球の活性化と感染症が治るまでの時間が、利用できる糖分の量に依存することを発見したのです。

「腸内病原体に感染したマウスでは、局所的に利用可能なブドウ糖が、常在リンパ球の活性化と感染の迅速な除去を決定することがわかりました」と、別の研究者、スペラ・コンジャーは説明しています。

炭水化物が総エネルギー量の50~55%を占めるとき、人は最も健康である

人間の身体は、炭水化物、タンパク質、脂質の3大栄養素からエネルギーを得ています。

炭水化物はサッカライドとも呼ばれる。最終的にブドウ糖に変換される主な炭水化物は、デンプンとショ糖で、これらはより大きな炭水化物の仲間です。

私たちの体はブドウ糖を得るために炭水化物を必要とするので、健康でいるためにはどれくらいの量を摂取すればよいのでしょうか。

Lancet誌に掲載されたある研究では、45歳から64歳のアメリカの成人15,000人以上を平均25年間追跡調査しました。

その結果、炭水化物、タンパク質、脂肪から得られる総エネルギーのうち、炭水化物から得られるエネルギーが50〜55%のときに、最も長生きすることがわかりました。

炭水化物からのエネルギー摂取が50%未満、あるいは55%以上の場合、人の寿命に影響を及ぼしたのです。つまり、炭水化物を摂りすぎても摂りすぎなくても、健康に悪い影響を与える可能性があるのです。

研究者らは、炭水化物からのエネルギー摂取量が30%未満の50歳の人の予測寿命は29.1年、炭水化物からのエネルギー摂取量が65%以上の50歳の人の予測寿命は32年、総エネルギー量の50〜55%を炭水化物から摂取する人の予測寿命は33.1年と推定しています。

「良質な炭水化物」を補って正しい糖質を補給する

では、良質なブドウ糖を供給する「良質な炭水化物」は、どのように選べばよいのでしょうか。

1. 天然のでんぷん質の食品を食べる

私たちの食生活の中で、ブドウ糖の主な供給源となるのはデンプンです。

でんぷんは植物の光合成によって作られる栄養素で、私たちの体の燃料として好んで使われます。それぞれの植物が独自のデンプンを生成しますが、すべてのデンプンは消化されるとグルコースに分解されます。デンプンや砂糖は1グラムあたり4キロカロリーのエネルギーになります。

炭水化物はすべて同じではないことに注意してください。

炭水化物を含む食品には様々な種類があり、それぞれ健康への影響も異なります。デンプンの供給源は2つのカテゴリーに分けられます。ひとつは、ジャガイモ、サツマイモ、カボチャなどの根菜類や、玄米、トウモロコシなどの天然穀物に含まれるデンプンです。

もうひとつは、精製されたでんぷんです。精製でんぷんは、白米や白い小麦粉など、自然食品をさらに加工して食物繊維や多くの栄養素のほとんどを取り除いたものです。食物繊維などがないため、精製でんぷんはすぐに分解され、血糖値を急激に上昇させる原因となります。

でんぷんは自然食品から選ぶとよいでしょう。これらのでんぷんには食物繊維などがたくさん巻きついているため、消化されにくいのです。有機酸があるため、胃の空っぽになるのが遅くなり、糖の放出が比較的ゆっくり行われます。つまり、体に糖のエネルギーを取り込みつつも、血糖値への影響は比較的小さいということです。

2. 天然の糖質を食べる

ブドウ糖のもう一つの供給源はショ糖です。スクロースが消化されると、50%のグルコースと50%のフルクトースが生成されます。

天然のショ糖は、多くの果物、野菜、穀物に含まれています。

多くの果物には、スクロース、グルコース、フルクトースが含まれています。例えば、よく食べられるバナナでは、グルコース、スクロース、フルクトースの比率は2:1:2程度です。桃、オレンジ、りんご、えんどう豆、マンゴーなどは天然のスクロースを多く含み、トマトやブルーベリーは糖分の半分がグルコースになっています。

フルーツジュースは、食物繊維や果物の成分の一部が取り除かれ、果物の栄養が完全でなくなっているので、同じではありません。また、果物を食べずにジュースを飲むと、1日の果物や糖分の摂取量を簡単にオーバーしてしまいます。

フルーツを丸ごと食べると、噛む動作で食物繊維をたくさん摂取できるので、単にフルーツジュースを飲むのとは違って、食べ過ぎないのが普通です。そして、丸ごとの果物には、食物繊維や微量栄養素など、天然の栄養素がしっかりと含まれており、それらが一緒になって体内での糖の吸収を緩やかにしてくれるのです。

食品から抽出されるショ糖にはもう一つ種類があり、それは白砂糖など、私たちがよく口にする精製された砂糖です。ショ糖は、ほとんどの加工食品に添加されています。また、調味料やソースなど、甘味を感じない製品にも砂糖が加えられています。

実は、私たちは添加された糖分から糖分を摂取する必要はないのです。添加された砂糖は、カロリーだけを提供し、栄養素を提供しないので、長い目で見れば、人の代謝を損なう可能性があります。

人工的に精製された食品、例えばきび砂糖やでんぷんは、甘くて滑らかな食感をもたらしますが、多くの場合、その良い成分の一部が取り除かれています。「糖質を摂る」という短期的な快楽を得ることはできても、他の栄養素を摂ることはできず、長期的には依存症などの危険性をはらんでいるのです。本当に砂糖をやめるには、まずこのタイプの砂糖をやめなければなりません。

そのためには、できるだけ自然食品を選び、そこから糖分やエネルギーを摂取するという、シンプルで簡単な方法があります。

写真上:リンパ球の一種であるB細胞は、抗体分子を産生する白血球。B細胞は体液性免疫の構成要素で、細菌やウイルスなどの病原体から体を守る抗体を産生する。By Corona Borealis Studio/Shutterstock


フローラ・チャオは、エポックタイムズの健康レポーターです。情報をお持ちですか?Eメール: flora.zhao@epochtimes.nyc

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原文:
Sugar Is Crucial for Immunity: 2 Kinds Boost Immunity and Help You Live Longer
BY FLORA ZHAO AND HEALTH 1+1, TIME SEPTEMBER 24, 2022

Nowadays, the concept of a low sugar and no-sugar diet is very popular. Many people are beginning to pay attention to reducing sugar intake in their diet, and are even implementing a “zero sugar” diet to some extent.
However, a recent study published in the Proceedings of the National Academy of Sciences found that sugar is important for the body’s immune function, and sugar plays a decisive role in the activation of immune cells. When the body has the right amount of sugar, immunity can be activated.
Immune Cells Need Sugar to Obtain the Strength to Fight
Many of our immune cells live in the lymph nodes, and the energy in the lymph nodes is sufficient for their function. “It’s as if the lymph nodes are filled with lunch boxes. These cells can be permanently filled with energy, and even grab a box to go when they leave the lymph nodes to circulate through the body,” said the head of the study, Associate Professor Marc Veldhoen of the Instituto de Medicina Molecular João Lobo Antunes (IMM).
When immune cells leave the lymph nodes and kill viruses, they can even bring some “lunch boxes” with them to provide themselves with energy. It’s like a person who has eaten his fill at home and brings some more to work.
However, there are some immune cells that don’t live in the lymph nodes, but in tissues, such as the gut. They don’t have access to the same level of energy resources. These immune cells stay in a constant state of partial activation and are prepared to react to issues like infections, according to Veldhoen.
They need to “eat” glucose to replenish energy and become active. Using the gut of a mouse as a model, the researchers found that the activation of resident lymphocytes in the gut and the time it took for infections to clear depended on how much sugar was available.
“We found that in mice infected with an intestinal pathogen, the local availability of glucose can determine the activation of the resident lymphocytes and to a faster clearance of infection,” explained another researcher, Spela Konjar.

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People Are Healthiest When Carbohydrates Account for 50 to 55 Percent of Total Energy
The human body obtains energy from three macronutrients: carbohydrates, protein, and lipids.
Carbohydrates are also known as saccharides. The main carbohydrates that are eventually converted into glucose are starch and sucrose, which are part of the larger carbohydrate family.
Since our body needs carbohydrates to get glucose, how much should we consume to be healthy?
A study published in The Lancet followed more than 15,000 American adults aged 45 to 64 over an average of 25 years.
They found that, out of the total energy obtained from carbohydrates, protein, and fat, people lived the longest when 50 to 55 percent of energy was derived from carbohydrates.
When the energy intake through carbohydrates is less than 50 percent or more than 55 percent of the total energy, it affected people’s lifespan. In other words, eating too much or too few carbohydrates could have a negative health impact.
The researchers estimated that a 50-year-old with intake of less than 30 percent of energy from carbohydrates would have a projected life expectancy of 29.1 years; a 50-year-old with 65 percent or more of energy from carbohydrates would have a projected life expectancy of 32 years, and someone who consumed 50 to 55 percent of total energy from carbohydrates would have a projected life expectancy of 33.1 years.
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Supplement ‘Good Carbs’ to Supply the Right Kind of Sugar
So, how do we choose good carbohydrates—a source of high-quality glucose—for our body?
1. Eat natural starchy foods
The main source of glucose in our diet is starch.
Starch is a nutrient produced by photosynthesis in plants and is our body’s preferred fuel. Each plant produces its own unique starch, but all starch breaks down into glucose when digested. Each gram of starch or sugar will furnish 4 calories of energy.
Please remember that not all carbohydrates are the same.
There are many different types of carbohydrate-containing foods, and they all have different health effects. Sources of starch can be divided into two categories. One is the starch in natural foods, such as potatoes, sweet potatoes, pumpkins, and other root vegetables, as well as brown rice, corn, and other natural grains.
The other type is refined starch. Refined starch is made from natural foods that have been further processed to remove most of the fiber and many nutrients, such as white rice and white flour. Since there is no fiber and other substances, refined starch will break down quickly, causing a rapid rise in blood sugar level.
It is best to choose starch from natural foods. Since these starches have a lot of fiber and other substances wrapped around them, they are not easily digested. The presence of organic acids slows down the emptying of the stomach, making the release of sugar relatively slow. This means that while the body’s getting sugar energy, the impact on blood sugar is relatively small.
Epoch Times Photo
2. Eat natural sugars
Another source of glucose is sucrose. When sucrose is digested, it produces 50 percent glucose and 50 percent fructose.
Natural sucrose is found in many fruits, vegetables, and grains.
Many fruits contain sucrose, glucose, and fructose. For example, the ratio of glucose, sucrose, and fructose is about 2:1:2 in bananas, which are  commonly eaten. Peaches, oranges, apples, peas, and mangoes all contain large amounts of natural sucrose, and tomatoes and blueberries have half of their sugars as glucose.
Fruit juice is not the same, as it has the fiber and some of the ingredients in the fruits removed, making the fruits’ nutrition no longer complete. People can also easily exceed their daily fruit or sugar intake when drinking juice instead of eating fruit.
When eating whole fruits, with the chewing action and a lot of fiber intake, people usually won’t eat too much, unlike simply drinking fruit juice. And the whole fruit contains a good mix of natural nutrients, including fiber, micronutrients, and other substances that work together to slow down the absorption of sugar in the body.
There is another type of sucrose extracted from food, which is the refined sugar we often eat, such as white sugar. Sucrose is added to most processed foods. Sugar is also added to products that do not taste sweet, such as seasonings and sauces.
In fact, we do not need to get any sugar from added sugars. Added sugars only provide calories but not nutrients, which in the long run can damage one’s metabolism.
Artificially refined foods, such as cane sugar or starch, can provide a sweet, silky texture, but oftentimes, some of their good ingredients are removed. They can only provide people with the short-term pleasure of “eating sugar,” but cannot provide other nutrients, and in the long run will lead to addiction and other hazards. To really quit sugar, you must first quit this type of sugar.
There is a simple and easy way to do this—choose natural foods as much as possible to get sugar and energy from them.

Photo top: B-cell white blood cell, type of lymphocyte produce antibody molecules. B cell is humoral immunity component of the immune system producing antibodies, protect against pathogens: bacteria, viruses. By Corona Borealis Studio/Shutterstock


Flora Zhao is a health reporter for The Epoch Times. Have a tip? Email her at: flora.zhao@epochtimes.nyc

Health 1+1 is the most authoritative Chinese medical and health information platform overseas. Every Tuesday to Saturday from 9:00 a.m. to 10:00 a.m. EST on TV and online, the program covers the latest on the coronavirus, prevention, treatment, scientific research and policy, as well as cancer, chronic illness, emotional and spiritual health, immunity, health insurance, and other aspects to provide people with reliable and considerate care and help. Online: EpochTimes.com/Health TV: NTDTV.com/live

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