朝ごはん: メネメン(トルコ)

English follows Japanese.
日本語の後に英語が続きます。

【メネメン】 
🇹🇷の朝ごはん。
大家族で食卓を囲み、いただくそうです。

【所要時間】
準備5分、調理15分程度 

【材料】
★ 卵4個 
★ トマト2つ(みじん切り)
★ ガーリック1かけ(スライス)
★ ピーマン(スライス
★ パプリカ 
★ギーまたはオリーブオイル(どちらか好きな方)
★ 塩/胡椒 
★ クミン(香りづけ)
★ パセリ(香りづけ)

【作り方】 
1. フライパンを熱し、ギーまたは、オリーブをひく 
2. ニンニクを入れ、こんがり色がつくまで炒める。
3. トマト、みじん切りにした玉ねぎ、ピーマンを投入。柔らかくなるまで5分ほど煮る
4. パプリカ投入。ティースプーン1杯のギーを追加、更に煮つめる。
5. 卵、塩・胡椒、クミンを入れ、混ぜた後、5分ほど煮る。
6. 器に盛り付けて、パセリをのせ完了。
7. 付け合わせ: パン、ナスのピクルス、ミンスミート(🤔❓)、オリエンタルソーセージ(🤔❓) など 

【アレンジ】 
原文から少しアレンジしたポイントをまとめます。

① ガーリックは、潰して、上述4の工程で抜きました。(みじん切りにしても、よかったかも)
② クミンは、種を購入し、すり鉢ですりつぶしました。
③ トマトは、グレイダーを使用し身だけおろしました。(フードプロセサーでもOkかと)
④ 上述の工程4で、調味料を投入し、最後に卵で閉じました(見た目綺麗) 🍳
⑤ パセリはイタリアンパセリでも良かったかもしれません😉

【感想】 
★★★(out of 3)
簡単ですが、美味✨ 

ベジとシンプルな調味料だけなのに、美味しくいただきました。ギーを使う方がより現地の味ぽくなると思います😊

クミンの香りでしばらくキッチンが、異国情緒溢れる空間と化していました😅

付け合わせは、パンとフルーツ、トルコのチャイで。

大家族の方は、原文に記載の通りご家族でいただいても、きっとおいしいと思います😉

翻訳は、Google Translaterで。
アラビア語って、数字は左→右なのに、文章は右→左。アラビア語→英語翻訳していて面白かった✨

Google翻訳の精度は不明ですが、とりあえず美味しく頂けました😉

間違っているかもしれませんので間違いを見つけたらコメントいただけると、ありがたいです😌🙏 

伝統的なやり方だと、銅鍋を使用するみたいね〜😲🥘

人によっては、砂糖を入れたりグリークヨーグルトを入れたり、卵を混ぜたりする方もいるようでした。

【引用元】

https://www.supermama.me/posts/%D8%B4%D9%83%D8%B4%D9%88%D9%83%D8%A9

Super mamaさんありがとうございました🙏

English:
Turkish Breakfast-Menemen

Ingredients:
(Sic)
Serves for four people.

・4 eggs
・2 tomatoes, chopped, sliced, minced
・clove of garlic, sliced
・onion, sliced, chopped
・green pepper sliced,
・coloured pepper, sliced
・2 tablespoons ghee / olive oil (as desired)
・salt and pepper
・ cumin and parsley for garnishing

Methods:
1. Heat deep saucepan and put ghee
2. Put chopped garlic clove until it gets brown
3. Put tomato, onion, green pepper and stir them for 5min (until vegetables are cooked)
4. Add coloured bell-pepper then add tea spoon of ghee, cook them well
5. Put egg, salt, pepper cumin, mix them well and leave it for 5min
6. When it done, serve cooked menimen on a plate and sprinkle parsley on top. Serve with bread, pickled egg plant and/or some mincemeat and oriental sausage

【My version】
Changed methods slightly.

1. Garlic: I've crushed them finely then remove them after cook them with other veggies (taken all the crushed garlics out after step 4 in the above process).
2. Cumin: I've used one table spoon of cumin and grated them in stead of using powder. It gives more flavour.
3. Grated all tomatoes, just to remove tomato skin (Dislike them!). Some people seems to use food processor or cut them in dice. But it all depends on how you would like to cook. You could choose whatever you like.
4. During Step four, I've mixed all the spices at once then put one egg on top. Some people seems to prefer mixing eggs and spices all at once. Personally, the egg gives nice presentations in the end.
5. For parsley, I've used Japanese ones but Italian parsley might have been better.

Traditionally, Turkish people seem to use copper pan, but I've just used regular saucepan.

It was delish 😍 

Thanks Super mama✨

Sources is provided in the above link!