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『あの病気』の感染拡大の前と後の私の生活 :その13 御茶ノ水駅の近くの店でハンバーガーを食べました

眼科検診のために13時過ぎに御茶ノ水駅に着いた後、駅前のビルの店でハンバーガーを食べました。座席の半分近くが埋まっている状況でした。
厨房では、5,6人の店員が働いていました。

タイトル写真の、アボカドワッパー(690円)を選びました。
このハンバーガーは、327グラムあって、手に持つとずっしり感じます。
カロリー換算では736キロカロリーあります。
この記事によると、私の場合、一日あたり2200キロカロリー程度を取ればいいので、ちょうど三分の一になります。
この日、iPhoneの歩数計を見ると、8千歩歩いたのですが、これを食べた後は、19時の夕食までおなかがすきませんでした。

たまたま、マイケル・ブースさんという人の書いた記事と、私の昼ご飯とで、内容が重なるところがあったので、彼の記事と私の感想を並べてみました。

私は先日、世界で最も有名なハンバーガーチェーン二つのうち一つでハンバーガーを購入、摂取した。パティを「直火焼き」するあの店だ。

私の食べた店も、おそらくこのチェーン店です。

なじみある茶色い紙袋の中から店の包装紙にくるまれたやわらかい包みを取り出す(ところでこの包装紙、食欲を刺激するためにわざとカサカサ音がするようにできている)。

競合店の包み紙と比べると、ここの包み紙は厚手で、ブースさんの言う通り、開くときに心地よい音を感じます。

「トーキョーブラックガーリックバーガー」だからといって東京で食べるような味ではなかった。
私は何を期待していたんだろう。今思えば日本では黒ニンニクなんて見たことがない。
後になって気づいたが、あのハンバーガー一つで967キロカロリーという。成人男性が一日に必要とされるカロリーの3分の1を超えている。

ブースさんがその時いた場所は欧州の辺鄙なハイウェイでした。こんな名前のハンバーガーは、私は聞いたことが無いですが、たぶんこれでしょう。
これは、私の食べたハンバーガーより230キロカロリーも多いです。

しかしおそろしいことに、味は悪くなかった……実はけっこう満喫したのだった。
うまみは規格外だった。何よりおそろしいのはもう一つ食べてもいいと思ったこと。次は二つ注文するかもしれない。
そういうわけで、結局ファストフードの何が危険かというと、最近ではどこもそこまで悪くないということだ。

私の食べたアボカドワッパーもおいしかったです。今度また同じものを食べてみたいと思うほどに。でも1個で十分です。

私が加工度の高いファストフードをどう思っているか、みなさんすでによくご存じかもしれない。
特に、アメリカの食の巨大複合企業によって地球規模で製造されているハンバーガー、ピザ、フライドチキン、冷凍即席ミール、あの緑と黄色のロゴのカウンター式サンドイッチチェーン。
これらは私たちの食のシステム、教育、健康、環境、文化などあらゆる面にとって問題となる。脂肪、糖分、炭水化物を巧みに合成した安い工業用部品(私は「原材料」、まして「食べ物」などと呼んで威厳を持たせたりしたくない)をところかまわず複製・構築しながら、世界中でその土地固有の食文化や農業、そして人々の健康を破壊しているのだから。

でもブースさんは食べてしまいました。彼はおなかがすいた状態で運転していて、食べないと危険だと感じたからです。

だからこれから言おうとしていることは、どこかこう、矛盾して見えるかもしれない。しかしながら告白しようと思う。

日本流に言うと、背に腹は替えられなかった、ということです。あるいは、空腹は最上のソースだからおいしく思えたのかもしれません。

ところで、私が初めて外食でハンバーガーを食べたのは、大学受験のために来た東京の、あるレストランでした。
そこはハンバーガーのチェーン店でなく、初めて食べたハンバーガーはとてもおいしかったのを覚えています。
その後、時々ハンバーガーを食べていますが、今回の690円のハンバーガーはこれまでに食べた中で最も高かったかもしれません。
でも私は満足しました。それが最初に食べたハンバーガーと違って、「工業用製品」であるとしても。

タイトル写真は、BURGER KINGのサイトから引用。

My life before and after the spread of that disease : Part 13 I had a hamburger at a restaurant near Ochanomizu station.

After arriving at Ochanomizu station a little after 1:00 p.m. for my eye checkup, I had a hamburger at a restaurant in a building in front of the station. Nearly half of the seats were occupied.
There were five or six waiters working in the kitchen.

I chose the Avocado Whopper (690 yen), shown in the title photo.
This hamburger weighed 327 grams and felt heavy in my hand.
In calorie terms, it has 736 kilocalories.
According to this article, I should get about 2,200 calories per day, so this hamburger is just a third of what I need.
According to the pedometer on my iPhone, I walked 8,000 steps that day, but after eating this, I didn't get hungry until dinner at 7:00 pm.

It just so happened that there was some overlap in content between an article written by a man named Michael Booth and my lunch, so I put his article and my thoughts together.

I recently purchased and consumed a hamburger from one of the two most famous hamburger chains in the world. It's the one that "grills" its patties over an open flame.

The restaurant I ate at is probably also part of this chain.

I pull out a soft package wrapped in the store's wrapping paper from a familiar brown paper bag (the wrapping paper, by the way, is deliberately made to make a crinkling sound to stimulate the appetite).

Compared to the wrappers of competing stores, the wrappers here are thicker, and as Mr. Booth said, you can feel a pleasant sound when opening them.

Just because it was a "Tokyo Black Garlic Burger" didn't mean it tasted like something you'd get in Tokyo.
I don't know what I was expecting. Now that I think about it, I've never seen black garlic before in Japan.
Later, I realized that a single hamburger contains 967 calories. That's more than one-third of the daily caloric needs of an adult male.

The place Mr. Booth was at the time was a remote highway in Europe. I've never heard of a hamburger with this name, but it's probably this one.
This is 230 calories more than the hamburger I had.

However, to my horror, the taste was not bad. ...... I actually enjoyed it quite a bit.
The umami was out of this world. The most frightening thing was that I thought I could have another one. I may order two next time.
So what's dangerous about fast food after all is that it's not that bad anywhere these days.

The avocado wapper I had was also delicious. So good that I want to try the same one again next time. But one is enough.

You may already be well aware of how I feel about highly processed fast food.
Especially the burgers, pizzas, fried chicken, frozen ready-to-eat meals, and that green-and-yellow-logo countertop sandwich chain manufactured on a global scale by the American food giant conglomerates.
These are problems for every aspect of our food system, education, health, environment, and culture. They are destroying indigenous food cultures, agriculture, and people's health all over the world, replicating and constructing cheap industrial components (I don't want to dignify them by calling them "raw materials", much less "food") that are cleverly synthesized with fats, sugars, and carbohydrates.

But Mr. Booth ate. He was driving on an empty stomach and felt that it would be dangerous not to eat.

So what I'm about to say may seem somewhat contradictory. However, I am going to confess.

There was nothing else he can do. Or maybe it was because hunger is the best sauce.

By the way, the first time I ate a hamburger out was at a restaurant in Tokyo, where I came for my university entrance exam.
It was not a hamburger chain restaurant, and I remember that the first hamburger I had was very tasty.
I have eaten hamburgers from time to time since then, but this 690 yen hamburger was probably the most expensive hamburger I have ever had.
But I was satisfied. Even if it is an "industrial product" unlike the first hamburger I had.

The title photo is taken from the BURGER KING website.









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