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人の熱き思いが「名物」をつくりあげていく 【名物伝Ⅰ-尾道ラーメン】 People's passion creates "specialties" [Specialties I-Onomichi Ramen]

どんなところへ行っても「名物」といわれるものがある。名物といわれるには、それなりの歴史が積み重なり、そしてストーリーが存在するから名物といわれるようになる。そのストーリーは一つのことを成熟させるために関わった人たちの “熱い思い” 、そして費やした時間とその成果ではないだろうか。

No matter where we go, there are things that are called "specialties". To be called a specialty, it has a certain amount of history, and because there is a story, it is said to be a specialty. Perhaps the story is the “hot feelings” of those involved in maturing one thing, and the time and results spent.

今回紹介する、尾道名物はご存じ「ラーメン」と「お好み焼き」。尾道ではご当地グルメとして人気を博している両横綱である。これらは全国的に知られているが、いま風にいうならB級グルメといわれているもの。筆者にとっては子供の頃から馴染んだ生活食であるが、今ではソールフードといわれるものかもしれない。                      
それらを味わうことが今回の取材の一つだった。訪問初日はラーメン店3軒をはしご、2日目はお好み焼き屋さんを2軒まわった。やはり尾道に来たなら尾道ソールフードを楽しみたいと思っていた。

The Onomichi specialties l introduce this time are "ramen" and "okonomiyaki". Both Yokozuna are popular as local gourmet foods in Onomichi. These are known nationwide, but in the modern world, they are called B-class gourmet foods. For me, it was a daily food that I've been familiar with since I was a kid, but now it may be called soul-food.
It was one of the interviews this time to taste them. On the first day of my visit, I visited three ramen shops and on the second day, I visited two okonomiyaki shops. After all, if I came to Onomichi, I wanted to enjoy Onomichi soul-food.

その名物ラーメンの一つが中華そばの「朱」というお店。尾道市役所からのれんが見えるほどの近さにある。尾道ラーメンを紹介するにはこの朱さんなくして語れないほどの店である。
朱さんは2020年の11月に新規オープンしたばかりの新参ラーメン店。それにも関わらず、なぜこの店が名物といわれる存在なのだろうか。尾道市民は誰もが知るところであるが、尾道ラーメンストーリーを紹介する上で欠かせない存在だからである。
2019年6月に惜しまれながら閉店した尾道ラーメンの名店「朱華園」の創業者(故人)の味とメニューを、創業者の奥様と娘さんがそのまま受け継ぎ名店の味を再現し提供する店として朱がスタートした。

One of the famous ramen is a shop called "Shu" of Chinese noodles. It is so close that you can see the goodwill from Onomichi City Hall. It is a shop that cannot be talked about without Shu to introduce Onomichi ramen.
Shu is a new ramen shop that just opened in November 2020. Nevertheless, why is this shop a specialty? Everyone knows Onomichi citizens, but this is because they are indispensable for introducing the Onomichi ramen story.
As a shop where the founder's wife and daughter inherit the taste and menu of the founder (deceased) of the famous Onomichi ramen shop “Shukaen” which was closed in June 2019 as it is. Shu has started.

朱ラーメン店+

                                                 中華そば 朱

朱華園ラーメン店

           2019年に閉店した朱華園 

                      
朱華園は、戦後まもなく台湾出身の檀上正儀さんが屋台で創業、その後に店舗を構えそれ以来行列ができる尾道きっての有名スポットになっていった。
豚の背脂が入ったしょうゆ味のスープと自家製の平打ち麺という独特の「中華そば」のスタイルを確立したことで人気が高まり尾道の他店にも広がった。
1990年代以降はこうした中華そばがいつしか「尾道ラーメン」と呼ばれるようになり全国区になっていった。

Shortly after the war, Shukaen was founded by Mr. Masanori Danjo from Taiwan at a food stall, and after that he opened a shop and since then it has become a famous spot in Onomichi where people can line up.
By establishing a unique "Chinese noodles" style of soy sauce-flavored soup with pork backfat and homemade flat noodles, it became popular and spread to other shops in Onomichi.
After the 1990s, such Chinese noodles became known as "Onomichi ramen" and became a national district.

朱ラーメン+

             朱のラーメン

朱華園ラーメン

            朱華園のラーメン

その尾道ラーメンの礎を築いた中華そばの味を復刻したいという奥さんと娘さんの並々ならぬ熱い思いが朱ラーメン一杯に込められている。                 
人の熱き思いが「名物」といわれる大きな存在にまで押し上げていくのであろう。

The extraordinary passion of his wife and daughter who wants to reproduce the taste of Chinese noodles that laid the foundation of Onomichi ramen is put in a cup of vermilion ramen.
People's enthusiasm will push it up to a big existence called "specialty".

朱4

             朱のオーナー

朱3

リポート&写真/ 渡邉雄二 Reported & Photos by Yuji Watanabe

よろしければサポートお願いします。日本の伝統文化に関心を寄せています。若いころに文化圏の異なる地域の方たちとの交流で日本のことをあまりにも知らなかったことに気づかされ、それがきっかけで広く浅く学んでいます。拙いレポートですが、お目に留めていただければ幸です。